Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RON KARTER NA NIŠVIL DŽEZ FESTIVALU

Ron Karter, jedan od najboljih i najtraženijih kontrabasista svih vremena, kompozitor, aranžer, bendlider i verovatno džez muzičar sa najvećim brojem snimaka nastupiće na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu sa svojim Golden Striker Triom.

U ovoj nesvakidašnjoj postavi bez bubnjara, sa njim će nastupiti i poznati gitarista Rusel Maloun i klavirista Donald Vega.

Kada je reč o Ronu Karteru mnogo bi kraće bilo navesti muzičare sa kojima nije svirao, mada je, s druge strane, veoma teško pronaći iole značajnijeg džezera sa kojim Carter tokom karijere koja traje od početka šezdesetih – nije sarađivao.

Slično mnogima iz njegove generacije u žižu džez javnosti lansiralo ga je članstvo u sastavu Milesa Davisa – i to u onom čuvenom kvintetu (1963 – 1968) u kojem su bili Herbi Henkok, Toni Viliams i Vejn Šorte. Dvostruki je dobitnik Gremi nagrade: 1993. za najbolju instrumentalnu džez grupu – Majls Dejvis Tribjut bend i 1998. za instrumentalnu kompoziciju „Call ‘Sheet Blues“, koju je napisao za film „Round Midnight“ u kojem se i pojavljuje u nekoliko muzičkih scena. Takođe, ima zapaženu ulogu i u Altmanovom filmu „Kanzas City“.

Podjednako je briljantan i u ritmičkom i u melodijskom smislu. Puno puta je proglašavan za najboljeg kontrabasistu po izboru (i kritike i publike) magazina Downbeat, u čijoj je prošlogodišnjoj anketi uvršten i u Kuću slavnih, a američka National Academy of Recording Arts and Sciences proglasila ga je za MVP-a, kao jednog od najboljih „pratilaca“ svih vremena.

I to ne samo u džezu: B.B. King, Kronos Quartet, Grace Slick, Roberta Fleck (album „Killing Me Softly) samo su neki od izvođača koji su neizostavno želeli Cartera kao basistu.

Ovaj uticajni instrumenatlista i plodni kompozitor, aranžer, rođen je 1937. godine Prvo formalno muziko obrazovanje stekao je svirajući violončelo, koje zamenjuje kontrabasom, a klasiku – džezom.

Diplomirao je kontrabas na „Manhattan School of Music“ u Njujorku gde je kasnije primio i počasni doktorat, a dobitnik je i cenjenog francuskog ordena „Viteza umetnosti“. Bio je umetnički director Thelonious Monk Instituta, predaje na više čuvenih univerziteta, drži džez klinike i radionice širom sveta – a kao izvođač je aktivan – kao i uvek!

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *