Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZA OBNOVU HILANDARA 60 MILIONA DINARA

BEOGRAD – Ministarstvo kulture Srbije izdvojiće u 2011. godini 60 miliona dinara za nastavak obnove manastira Hilandar koji je oštećen u požaru 2004. godine.

Ministarstvo kulture stoji uz Hilandar. Bilo bi dobro da se i druge institucije pridruže, i one u Grčkoj, i da u narednih nekoliko godina potpuno završimo obnovu Hilandara“, rekao je na konferenciji za novinare ministar kulture Nebojša Bradić nakon potpisivanja ugovora o finansiranju obnove Hilandara u 2011.

Bradić je podsetio da je 2009. za obnovu Hilandara, uprkos ekonomskoj krizi, izdvojeno 50 miliona dinara, a prošle godine 80 miliona, naglasivši da će njegovo ministarstvo nastojati i ubuduće da „finansijski kontinuirano podržava obnovu“.

Iz Ministarstva kulture je najavljeno da će radovi u zapadnom krilu Velikog konaka, objekta iz 1816-1821. godine, biti nastavljeni do konačnog završetka predviđenog za kraj godine, dok će na istočnom krilu početi grubi građevinski radovi.

Ugovor je u ime Zadužbine Hilandara potpisao upravnik te ustanove Hilandara Milivoj Ranđić, koji je istakao da je za obnovu dela manastirskog kompleksa izgorelog u velikom požaru 2004. godine potrebno izdvojiti još oko devet miliona evra i da će brzina i dinamika poslova zavisiti od pristizanja sredstava.

„Imamo izbor, ili ćemo da obnovimo Hilandar ili da ga pojede zub vremena. Hvala Bogu, Srbija i naš narod izabrali su da sve vreme stoje uz najznačajniji spomenik srpskog nasleđa i kulture iz srednjovekovnog perioda“, istakao je Ranđić.

Glavni arhitekta obnove Hilandara Mirko Kovačević rekao je da je proteklih godina, a naročito prošle, obnovljeno više od 30 odsto objekata izgorelih u požaru.

Kovačević je dodao da obnova obuhvata i objekte koje požar nije zahvatio, a kojima su potrebne konzervacija i restauracija.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *