Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„KARMINA BURANA“ U „SAVA CENTRU“

Muzičko-scenski spektakl „Karmina Burana“, u kome učestvuju solisti, hor, orkestar i balet Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, gostuje u Beogradu i biće izveden 2. decembra u „Sava centra“.

Rediteljka i koreograf hora Sonja Vukićević je na konferenciji za novinare, najavljujući ovo izvođenje, napomenula da „Karmina burana“ Karla Orfa, ima podnaslov „Profane pesme za soliste i hor uz pratnju instrumenata i magijskih slika“, a da je tekst za svoje najpopularnije delo Orf je našao u istoimenoj srednjovekovnoj zbirci (13. vek) iz manastira Benediktbojern, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, često pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Upravnik SNP Aleksandar Milosavljević kaže da pri scenskom izvodenju „Karmine Burane“, pesme hora ili solista (sopran, tenor i bariton), kao i instrumentalni stavovi između njih, dobijaju scensko tumačenje kroz igru na pozornici.

Umetničku ekipu čine dirigent Željka Milanović, reditelj i koreograf hora Sonja Vukićević, koreograf Leo Mujić, solisti Snežana Savičić, Igor Ksionžik, Vasa Stajkić, Nebojša Šogorović, kao i 84 člana hora.

Izvor: Blic Online T. Nj.

One Response

  1. Pa neka posle kaže neko da se ljudi ne iseljavju za Beograd! Tako bih rado bila u Sava centru u četvrtak! O, fortuna…
    O Fortuna
    Velut luna
    statu variabilis,
    semper crescis
    aut decrescis;
    vita detestabilis
    nunc obdurat
    et tunc curat
    ludo mentis aciem,
    egestatem,
    potestatem
    dissolvit ut glaciem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *