Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„GECA KON“ POČINJE DA RADI

Knjižara Geca Kon u Knez Mihailovoj ulici (Foto:L.Adrović)

Kao i prethodni kupac, i sadašnje privremeno rukovodstvo ovog izdavačkog preduzeća suočeno je sa njegovim velikim dugovima

„Prosvetina“ knjižara „Geca Kon“, jedna od najstarijih u Beogradu, ne radi već blizu godinu dana zbog štrajka zaposlenih i raskida privatizacionog ugovora, a, kako saznajemo u Agenciji za privatizaciju, biće otvorena za čitaoce u prvoj nedelji decembra.

Šta se trenutno dešava u „Prosveti“, pored popisa, o kojem saznajemo iz natpisa na vratima knjižara „Geca Kon“ i „Danilo Kiš“ u centru Beograda?

Posle raskida ugovora sa kupcem „IPS Medijom II“, sredinom septembra, „Prosvetin“ kapital je u skladu sa zakonom prenet na Agenciju za privatizaciju. Agencija je zatim donela odluku da Dejan Jovanović, koji je zaposlen u Zavodu za udžbenike, bude imenovan za privremenog zastupnika „Prosvetinog“ kapitala. Krajem septembra potpisan je sporazum o okončanju štrajka u ovom izdavačkom preduzeću, između Dejana Jovanovića i štrajkačkog odbora, čime je završen štrajk započet 21. januara. Održana je i vanredna Skupština „Prosvete“, i formirani su upravni i nadzorni odbori.

Kako još saznajemo u Agenciji za privatizaciju, novčana sredstva za isplatu jednog dela zarada iz perioda trajanja štrajka obezbedilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Štrajk u „Prosveti“ počeo je na inicijativu zaposlenih, članova sindikata „Nezavisnost“ i „Saveza samostalnih sindikata Srbije“, a zbog toga što kupac „IPS Medija II“ nije ispunio obaveze iz socijalnog programa. Zahtevi za raskid privatizacionog ugovora bili su zatim prošireni i zbog toga što je kupac, između ostalog, otuđivao nekretnine ove izdavačke kuće u Dobračinoj 30 i Čika Ljubinoj 1 u Beogradu.

Sredinom novembra Agencija za privatizaciju donela je odluku o restrukturisanju „Prosvete“, koja podrazumeva statusne i promene pravne forme, kao i one koje se tiču unutrašnje organizacije izdavačkog preduzeća. Restrukturisanje se odnosi i na otpuštanje duga „Prosvete“ u celini ili delimično, radi namirivanja poverilaca, a iz sredstava ostvarenih od prodaje kapitala ovog izdavača.

Predviđene su i druge promene, koje će omogućiti prodaju kapitala i imovine „Prosvete“.

Dakle, kao i prethodni kupac, i sadašnje privremeno rukovodstvo ovog izdavačkog preduzeća suočeno je sa njegovim velikim dugovima, nasleđenim još iz perioda pre privatizacije, kao i sa načinima da ti dugovi budu umanjeni. S tim u vezi, u toku su pribavljanje i analiza imovinsko- pravne dokumentacije „Prosvete“, kao i analiza ekonomsko- finansijske dokumentacije.

Preostala izdanja ovog nekada velikog izdavača bila su nezapaženo predstavljena u hali 4, na nedavno završenom 55. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Nekoliko „Prosvetinih“ izdanja čak je i otkupljeno za potrebe biblioteka u Srbiji, u okviru upravo završenog otkupa izdanja objavljenih u 2009. godini.

Nedavno su se mogle čuti nezvanične informacije o tome da će izdavačka kuća „Evro-Đunti“ biti novi kupac „Prosvete“, njeni zaposleni ipak se nadaju okrilju „Zavoda za udžbenike“. U međuvremenu, u Srbiji se otvaraju nove knjižare u okviru lanaca „Delfi“, „Vulkan“ i „Evro-Đunti“. Sada se ne može reći da nema knjižara na potezu od Slavije do Kalemegdana. Samo, sve je manje onih starih.

Izvor: Politika M. Vulićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *