Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U NAJBOLJEM DRUŠTVU

Osnovna škola „Dubrava“, u Knjaževcu, bila je u petak, 28. novembra, 2008. godine, domaćin sokobanjskom književniku, pesniku, Jablanki Pavlović, koja je u ovoj učionici sticanja znanja, promovisala dve svoje zbirke pesama, „RASPUST“ i „OKOVANE PTICE“, a jedna od njih je (Raspust), namenjena deci uzrasta do IV razreda osnovne škole. Sa Jablankom Pavlović, promociji su prisustvovali Dalibor Filipović-Filip, književnik iz Knjaževca i Vladimir S. Putnik, pesnik i novinar iz Sokobanje.

Direktor škole, Dragan Petrović, je bio na službenom putu, a goste su srdačno i sa velikim poštovanjem dočekali zamenik direktora, Slavimir Ilić i bibliotekar škole, Nina Milutinović.

Osnovna škola „Dubrava“ je objekat novijeg datuma izgradnje, podignuta je 1993. godine i stalno se nadogradjuje, prema sredstvima iz Budžeta opštine. Ovih dana se privode završetku radovi na izgradnji montažne fiskulturne sale, prilagođene zimskim uslovima rada i sportovima na veštačkoj podlozi. No, bez obzira što je škola tako dugo vremena bez sale, deca su dobri đaci i marljivo uče. Sa nekoliko okolnih sela, škola broji 574 učenika, od I do VIII razreda, a sam objekat u Knjaževcu u ovom trenutku ima 340 đaka, rekao nam je zamenik direktora, Slavimir Ilić.

Promocija Jablankinih knjiga i druženje sa decom održano je u holu škole i bilo je prisutno oko 80 učenika nižih razreda, koji su budno i sa pažnjom pratili šta to pesnici imaju da kažu! Skupa sa mališanima deklamovanje pesama pratili su njihovi nastavnici i bibliotekar Nina Milutinović, koja nije krila radost zbog upriličene posete i darovima za školsku biblioteku, koja je mlada, formirana je tek ove godine. Nina kaže da za sada najvernije čitaoce ima upravo među mlađim naraštajima i da se većina njih interesuje za poeziju. Jablanka Pavlović je školskoj biblioteci poklonila po pet primeraka zbirki pesama: „Raspust“, „Okovane ptice“ i „Vrtlog života“.

Okupljenoj dečici u holu škole, Jablanka je podelila 30 primeraka zbirke „Raspust“, koja je njima i namenjena, toliko je ponela sa sobom i žali što nije imala za svu decu, ali je obećala da će to učiniti nekom drugom prilikom. Svaki poklonjeni primerak Jablanka je potpisala i napisala kratku posvetu, a deca su bila prezadovoljna.

– Objaviti knjigu, zbirku pesama, ili zbirku pripovetki, svejedno, je mukotrpan posao danas i zahteva mnogo odricanja i novca i svakom od nas je cilj da nešto i zaradimo. Ali, zadovoljstvo koje vam pruži jedan dečiji osmeh, kada mu nešto poklonite, je nemerljivo sa bilo kojom cenom koštanja knjige i veće mi je zadovoljstvo pričinilo što sam knjige poklonila, nego da sam ih prodala, – kaže Jablanka Pavlović.

U našoj Srbiji ima mnogo pesnika, to je činjenica koju niko ne može poreći, od davnina pesma i poezija su sastavni deo bića Srbinovog, ali je u današnja vremena malo onih kojima zadovoljstvo pričini darivanje! Većina bi da se okoristi, pa neka su i deca u pitanju. Jablanka Pavlović nije iz te grupe i nadamo se da će i mnogi drugi pesnici i književnici slediti njen primer, pružiti radost deci i zadovoljiti sebe.

Knjaževčani, vidimo se ponovo, uskoro!

Tekst i foto: Vladimir S. Putnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *