Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MILAN JUNAK U TORONTU

Promocija romana Vojislava Pejovića

Roman Vojislava Pejovića „Život i smrt Milana Junaka“ (Daily Press/Vijesti), biće predstavljen u knjižari Serbica Books u Torontu, u petak, 28. novembra, sa početkom u 19 sati.

„Ideja za samu priču se rodila u New Orleansu, u proljeće 2005, ali snažan motiv da napišem nešto na temu bježanja od sopstvene odgovornosti za dešavanja u svijetu koji nas okružuje datira od početka devedesetih“, sažeta je definicija motivacije za nastanak zanimljivog romana Vojislava Pejovića, mladog američkog naučnika crnogorskog porekla, pisanog u formi nasumičnog uvida u dnevničke beleške Milana Junaka, beogradskog studenta, od decembra 1990. do oktobra 1991.

To je vreme kada postaje sve jasnije da će Milanovu zemlju progutati nacionalistička histerija i rat, u kom će živote izgubiti preko 150 hiljada ljudi, a preko milion ostati bez svojih domova. U zimu 1990, Milan i dalje ne veruje da politika ima veze sa stvarnim životom i jedino što ga zapravo muči jeste Tanjino pismo, kojim ga obaveštava da je morala da ode kod ujaka, u Dubrovnik…

Vojislav Pejović je rođen 1972. u nekadašnjem Titogradu, iz kog odlazi devetnaest godina kasnije. Piše – na srpskohrvatskom i engleskom – poeziju, kratke priče, naučne radove i filmske scenarije; Život i smrt Milana Junaka mu je prvi roman. Oseća se kao kod kuće u pet gradova i četiri države. Živi u Čikagu, sa suprugom i sinom.
Roman Život i smrt Milana Junaka može se naći i u Beogradu, u knjižarama Beopolis i Stubovi kulture.

Izvor: e -Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *