Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VISOKA ŠKOLA ZA KLOVNOVE

Predstava novog francuskog cirkusa gostovaće od 31. jula na Ušću

BEOGRAD – Predstava francuskog Nacionalnog centra za cirkusku umetnost „Urban Rabbits“, u režiji Arpada Šilinga, gostovaće u Beogradu od 31. jula do 6. avgusta, sa šest izvođenja na Ušću. Ataše za kulturu Sofi Barde istakla je da je novi cirkus u Francuskoj pravi društveni fenomen, nastao pre više od 30 godina u vreme kada je tradicionalni cirkus počeo da zamire.

Dok je tradicionalni cirkus bio uglavnom porodični posao, novi cirkus je krenuo da se razvija kroz škole, klubove i kampove, koji danas postoje u više od 800 mesta i okupljaju čak 300.000 učesnika. Profesionalnim obrazovanjem za cirkuske veštine bavi se 150 registrovanih škola, a najstariji je Nacionalni centar koji će gostovati u Beogradu.

Osnovan je 1985. godine u Šalonu (u pokrajini Šampanja) kao visokoškolska ustanova koja traje tri godine. Sastav studenata je internacionalan, a uče se akrobatika i druge cirkuske veštine, ples, gluma, muzika…

Predstavu u klasičnoj šatri, koja prima oko 500 posetilaca, izvodi 15 artista, uz pomoć mnogobrojne tehničke ekipe. Gostovanje je organizovao „Jugokoncert“, u okviru Belefa, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Sekretarijata za kulturu Beograda i generalnog sponzora – banke Sosijete ženeral.

Izvor: novosti.rs V.N.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *