Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA „KAKO JE NASTALA POŠTANSKA MARKA – 1700 GODINA „MILANSKOG EDIKTA“

Institut Servantes

U galeriji Instituta „Servantes“, u prisustvu visokih diplomatskih zvanica i najznačajnijih predstavnika institucija kulture, svečano je promovisana emisija poštanskih maraka „1700 godina Milanskog edikta“ i otvorena jedinstvena izložba crteža i slika rađenih za ovo izdanje prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica.

Izložbu su svečano otvorili Francisko de Migel, otpravnik poslova Ambasade Kraljevine Španije u Beogradu i Nela Bojović, direktor Samostalnog sektora za marketing i velike korisnike Pošte Srbije.

Pošta Srbije pridružila se obeležavanju jubileja „1700 godina Milanskog edikta“ i prepoznajući značaj poštanske marke kao umetničke minijature, javnosti je predstavila predloške, slike i crteže, koji su živo svedočanstvo o kompleksnom šestomesečnom procesu nastajanja ovog izdanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica.

Izložba je jedinstvena po tome što posetiocima omogućava uvid u zanimljiv šestomesečni proces stvaranja poštanskih maraka koji je obuhvatao prikupljanje materijala, kreiranje skica i idejnih projekata, uz konsultacije sa stručnjacima Narodnog muzeja u Nišu i u saradnji sa Kancelarijom za proslavu Milanskog edikta.

Radovi akademskog slikara Bobana Savića, kreatora maraka i vrednosnica Pošte Srbije, predstavljaju pokušaj istorijske rekonstrukcije života Konstantina Velikog, njegove uloge u ustoličenju hrišćanstva kao zvanične religije, ali i zbir različitih likovnih tehnika: akvarel, tempera, gvaš, olovka, krejoni u boji i kombinovana tehnika.

Četiri centralne kompozicije izložbe su „Vizija Hristovog monograma na nebu“, „Bitka kod Milvijskog mosta“, „Konstantinovo krštenje“ i „Galija stiže u Carigrad“. Postavka će biti izložena do 31. avgusta ove godine.

Organizatori izložbe i promocije maraka su Pošta Srbije, Ambasada Kraljevine Španije i Institut Servantes

Izvor: BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *