Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRĐANU SRDIĆU URUČENA NAGRADA „BILJANA JOVANOVIĆ“

BEOGRAD – Piscu Srđanu Srdiću uručena je nagrada Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“, za zbirku priča „Espirando“.

Članica žirija Jasmina Vrbavac rekla je na uručenju nagrade da je odluka o laureatu doneta jednoglasno, jer se Srdićeva zbirka uklopila u autentični duh priznanja ustanovljenog u čast Biljane Jovanović, kao i u njeno delo.

„Svima se učinilo da je to zbirka priča koja zaslužuje pažnju i možda najbolje delo objavljeno prošle godine“, rekla je Vrbavac i dodala da je Srdić mlad i perspektivan pisac koga tek očekuju nagrade.

Po mišljenju žirija, Srdićeva zbirka „Espirando“ sastoji se od devet priča na temu smrti i najmračnijih kutaka ljudske svesti, a napisana je pažljivo i promišljeno, bez ijedne suvišne reči.

Laureat Srđan Srdić rekao je da je potrebno sačuvati pojedina književna imena koja u javnosti nemaju snagu i uticaj kakav zaslužuju i da njihova dela zahtevaju ponovno inovativno iščitavanje i predstavljanje novim čitaocima.

On je rekao da se lično bavio izučavanjem književnih radova Biljane Jovanović, jer mu se učinilo neobičnim da se za svaku književnu pojavu mora tragati za autorima izdaleka, kao da se ne može naći među domaćim piscima.

Prema njegovim rečima, Biljana Jovanović sledila je savremene tendencije, pa čak išla i ispred njih, ali je njeno delo posle velike popularnosti u vreme objavljivanja, danas potpuno nezasluženo pomalo zaboravljeno.

„Ako ičeg ima u mojoj književnosti u vezi s temom i moralnim kodom koji je uspostavila Biljana Jovanović, onda sam zbog toga srećan“, rekao je Srdić.

Srdić je rođen u Kikindi 1977. godine. Diplomirao je na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Autor je romana „Mrtvo polje“ i zbirke „Espirando“.

Jedan je od pobednika međunarodnog konkursa za najbolju neobjavljenu kratku priču hrvatskog internet portala Bestseler 2007. godine, a dobitnik je i nagrade „Laza Lazarević“.

Književnu nagradu ustanovilo je Srpsko književno društvo u znak sećanja na spisateljicu i aktivistkinju Biljanu Jovanović. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa, a dodeljuje se uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Nagradu „Biljana Jovanović“ do sada su dobili Srđan Valjarević, Danica Vukićević, Nemanja Mitrović, Jelena Lengold, Milena Marković, Vladislava Vojnović i Slobodan Tišma.

Izvor: Glas javnosti/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *