Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ROMAN O LOGORU U IZBORU ZA NAGRADU

Roman o adolescentu zatočenom u američkom logoru Gvantanamo, ušao je u najuži izbor za prestižnu britansku nagradu Costa.

Knjigu je napisala supruga osnivača grupe Dire Straits.

Roman „Guantanamo Boy“ prvi je roman Anne Perere, supruge Davida Knopflera, mlađeg brata Marka Knopflera, pevača poznatog engleskog benda.

Knjiga govori o 15-godišnjem Halidu, koji živi uobičajenim tinejdžerskim životom i druži se i igra fudbal s prijateljima. Kada jednog dana s roditeljima krene u posetu rodbini u Pakistanu, ne može ni da zamisli košmar koji ga očekuje.

„Halid biva otet i primoran da ode na mesto koje nijedan adolescent nikada ne bi trebalo da vidi. Mesto na kojem su mučenje i užas normalna stvar. Mesto iz kojeg se ne zna da li će ikada uspeti da pobegne. Mesto pod nazivom zaliv Gvantanamo“, piše na sajtu posvećenom romanu.

Knjiga Anne Perere nadmetaće se za nagradu Costa u kategoriji roman za decu. Ime dobitnika biće poznato 5. januara.

Žiri je naveo da je roman „važna i potresna priča o običnom adolescentu kojeg nevinog odvode u košmar modernog sveta koji je primer nedostatka pravde u savremeno doba“.

Hilary Mantel, koja je u oktobru dobila nagradu Booker za istorijski roman „Wolf Hall“, o Thomasu Cromwellu, savetniku engleskog kralja Henrija Osmog, takođe je u izboru za nagradu Costa, u kategoriji roman godine.

U konkurenciji za nagrade Costa, koje se dodeljuju u pet kategorija, mogu se naći knjige objavljene u prethodnoj godini autora koji žive u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Dobitnik u svakoj kategoriji dobija ček na 5.000 funti, a sveukupni dobitnik, čije će ime biti poznato 26. januara, dobiće ček na 25.000 funti.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *