Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„OTAC NA SLUŽBENOM PUTU PREMIJERNO 27. MARTA U ATELJEU 212

Malog Dina igra Đuza Stojiljković

BEOGRAD – Predstava „Otac na službenom putu“ u režiji Olivera Frljića, po tekstu scenariste istoimenog filma Abdulaha Sidrana, biće premijerno izvedena 27. marta u Ateljeu 212, najavio je juče upravnik tog teatra Kokan Mladenović.

„Ponosni smo na ovu predstavu. Količina emocija koju ona proizvodi i način na koji je reditelj pročitao tekst čine čast našem pozorištu“, rekao je on na konferenciji za novinare i objavio da je predstava već pozvana na festival MEŠ, koji će biti održan u oktobru u Sarajevu.

Mladenović je najavio da će premijeri prisustvovati Sidran, jedan od najznačajnijih pripovedača, pesnika i scenarista bivše Jugoslavije, široj publici poznat kao autor scenarija „Sjećaš li se Doli Bel“ i „Otac na službenom putu“ kojima je Emir Kusturica počeo svoju slavnu karijeru.

Frljić (35) spada u najintrigantnije mlađe reditelje eks-ju prostora, a predstava će biti „sukob dve ravnopravne autoritativne autorske poetike“, dodao je Mladenović. Frljić je izjavio da je posle nekoliko autorskih projekata sada dobio drugu vrstu odgovornosti, da režira tekst živog pisca.

„Činilo mi se zanimljivim da radim predstavu o vremenu koje smo zaboravili ili potisnuli, a koje je bilo traumatično i svakako je uticalo na kasnija dešavanja. Video sSidrana am u Zenici, dosta smo razgovarali i na kraju mi je rekao – radi šta hoćeš. To mi je bilo veliko olakšanje. Sa glumcima sam istraživao šta taj tekst znači danas“, kazao je Frljić.

Radnja se dešava posle Rezolucije Informbiroa, u jednoj sarajevskoj porodici u ranim 50-im godinama 20. veka, u vreme sukoba Tita i Staljina, a postavljena je kao sećanje dečaka Dina, čiji otac završava u zatvoru.
„Nisam išao u moralnu diskvalifikaciju tog perioda, jer mi se čini da tu ima dosta argumenata i za i protiv. Pokušao sam da pokažem kroz ovaj komad kompleksno ono što se događalo i zapravo na šta to vreme političkog progona svodi običnog čoveka, kako u velikim istorijskim zbivanjima taj mali čovek postaje još manji“, rekao je Frljić.

Gost iz Hrvatske istakao je da je u radu imao izvrsnu ekipu saradnika i glumaca. Kuriozitet je da dečaka Dina igra doajen srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković. Cela priča je prikazana iz vizure čoveka koji nam iz današnjeg vremena govori o ondašnjim događajima. U predstavi se uživo izvode songovi koje je napisao Frljić, a za koje je muziku komponovala Irena Popović.

U glumačkom ansamblu su Hana Selimović, Branislav Trifunović, Feđa Stojanović, Ivan Jevtović, Aleksandra Janković, Nikola Jovanović, Tanja Petrović, Aljoša Vučković, Danica Maksimović, Miodrag Krstović, Erol Kadić i drugi.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *