Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SUBJEKTIVNA ENCIKLOPEDIJA FILMA

Predstavljene izložba i knjiga „Filmski letak“ Slobodana Šijana u Klubu – knjižari Službenog glasnika

U Klubu – knjižari – galeriji Službenog glasnika u četvrtak, 24. decembra, predstavljene su knjiga „Filmski letak“ i istoimena prodajna izložba originalnih signiranih grafičkih listova reditelja i slikara Slobodana Šijana. Prema rečima Gordane Milosavljević-Stojanović, PR-a Službenog glasnika, Šijanova knjiga predstavljala je najzahtevniji izdavački poduhvat tokom protekle godine, ali istovremeno i projekat na koji je ova izdavačka kuća posebno ponosna.

– U svojoj knjizi Slobodan Šijan je govorio o nekim mladalačkim preokupacijama, počev od beležaka filmova koji su se u Beogradu prikazivali, preko fotokopija dokumenata i eseja kakvih nema u našoj kulturi, sve do jedne ljubavne priče. On beleži, ne duh mesta, već duh grada, i mi kroz ovu knjigu možemo saznati šta se u jednom gradu, preko Beča, Atine i Rima dešavalo sedamdesetih godina – kaže Branko Kukić, urednik Službenog glasnika.

„Filmski letak“ sadrži reprodukcije 43 Šijanova filmska letka, koji su nastajali, kako kaže autor, sedamdesetih godina kao samizdat-grafika, njegove eseje o filmskoj umetnosti i bogate filmografske i bibliografske podatke. Dejan Sretenović, kustos Muzeja savremene umetnosti, okarakterisao je ovu knjigu kao malu privatnu subjektivnu enciklopediju filma, koja čitaoca vodi kroz Šijanov vizuelni svet. Izložba „Filmski letak“ trajaće u Glasnikovoj Knjižari-galeriji do 31. januara 2010. godine i prodajnog je karaktera.

Izvor: Danas T Đuran

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *