Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„SANJARI“ NAJBOLJI NA BITEF – u

Objavljeni dobitnici nagrada

Predstava „Sanjari“ Roberta Muzila, u režiji Miloša Lolića i izvođenju ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) iz Beograda osvojila je Grand prix „Mira Trailović“ 43. BITEF-a, saopštio je žiri

Predsednik žirija Patris Pavis rekao je da je odluka o pobedniku 43. BITEF-a većinom glasova i dodao da je žiri specijalnu nagradu dodelio predstavi „Odmor od povijesti (Proces Grad 01)“ trupe „Bacači sjenki“ iz Zagreba.

„Predstava ‘Odmor od povijesti’ preispituje klasičnu poziciju gledaoca, igra se granicama percepcije i obogaćuje gledaoca na čulnom nivou, menjajući percepciju upotrebom intimnog prostora“, naveo je žiri u obrazloženju. U žiriju 43. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala bili su i Vladimir Aleksić, Oliver Frljić, Maja Pelević i Roland Šimelfenig.

Žiri dnevnog lista „Politika“ za najbolju predstavu iz glavnog programa 43. BITEF-a proglasio je „Plavog zmaja“ u režiji Robera Lepaža i izvođenju trupe „Eks mahina“ iz Toronta. U žiriju „Politike“ su ove godine bili Muharem Pervić, Radojica Džunić, Marija Janković, Borka Trebješanin i Ana Tasić. Laureatu Politikine nagrade pripašće slika „Biserna svetlost“ Slobodanke Rakić. Za najbolju predstavu, po oceni publike, proglašen je norveški komad „Pisac“ koji se bavi sudbinom književnog nobelovca, ali i kvislinga Knuta Hamsuna.

BITEF će svečano biti zatvoren u petak uveče u Centru Sava predstavom „Bure baruta“ Dejana Dukovskog, u režiji Dmitrija Gočeva i u izvođenju Deutsches teatra iz Berlina. „Bure baruta“ je nastalo u koprodukciji s BITEF teatrom, pozorišnim bijenalom u Veneciji i festivalom Berliner Festspiele, a realizovano je u okviru petogodišnjeg projekta ENPARTS (Evropska mreža izvođačkih umetnosti). BITEF je otvoren 15. septembra u Centru Sava, izvođenjem predstave „Sutra“ u režiji i koreografiji Sidija Larbija iz Velike Britanije.

U glavnom programu festivala izvedeno je devet predstava iz Srbije, Hrvatske, Velike Britanije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Holandije i Kanade.

Izvor: e – novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *