Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENO ARHIVSKO BLAGO

U depou Arhiva Srbije pronađena je arhivska građa decenijama neobrađena i nepoznata istoričarima koja otkriva nove pojedinosti od značaja za proučavanje istorije Srbije 19. i 20. veka, saopštava Arhiv.

Među novootkrivenim dokumentima su pismo vožda Karađorđa Petrovića vojvodi Antoniju Pljakiću iz 1908. godine, pismo Miloša Obrenovića velikom veziru iz 1860, akta sa Svetoandrejske skupštine, dokumenta o dolasku kralja Petra I Karađorđevića na presto Srbije 1903. godine i mnoga druga.

Dokumenti su, kako je navedeno u saopštenju, pronađeni van fondova arhiva u zapečaćenim kartonskim kutijama sa oznakom „razno“ i „za škartiranje“.

Do uvida u stanje te građe došlo se pregledom depoa koji se obavlja tokom redovnog godišnjeg jednomesečnog prekida rada čitaonice.

Imaujući u vidu to otkriće i zabrinjavajuće stanje u kojem je ta, delom oštećena, arhivska građa pronađena, direkcija Arhiva je uputila poziv ministru kulture Nebojši Bradiću koji će sutra posetiti Arhiv Srbije.

Narednih dana, kako je najavljeno, biće održana konferencija za novinare kako bi se javnosti predstavile pojedinosti o pronađenim dokumentima.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *