Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DANAS URUČENJE „BRANKOVE NAGRADE“

Treći međunarodni novosadski književni festival

Književnim programom na Trgu mladenaca u Novom Sadu, sinoć je svečano otvoren Treći međunarodni novosadski književni festival koji organizuje Društvo književnika Vojvodine. U prvom programu šestodnevnog Festivala, brojnoj publici na Trgu, stihove i prozu govorili su Vida Ognjenović, Đorđo Sladoje i pisci iz inostranstva: Elena Fanajlova (Rusija), Tune Hednebe (Norveška), Diter Graf (Nemačka), Visent Berenger (Španija) i Milan Rihter (Slovačka).

Brodom sa Beogradskog keja, više od pedeset učesnika Festivala, već danas pre podne će krenuti put Sremskih Karlovaca, gde će u obnovljenom i reprezentativnom objektu Magistrata, u 12 sati, pesniku Danetu Komljenu iz Banjaluke biti uručena „Brankova nagrada“ za knjigu „Ubica zečeva“.

Žiri ove nagrade, koju dodeljuje Društvo književnika Vojvodine (Zoran Đerić – predsednik, Saša Radojčić i Momčilo Bakrač), na nedavno održanoj sednici doneo je odluku da ovogodišnju „Brankovu“ nagradu za najbolju prvu pesničku knjigu, autora do 29 godina, pisanu na srpskom jeziku, dobije Dane Komljen (rođen 1986. u Banjaluci), za knjigu „Ubica zečeva“ (Art-print, Banjaluka 2008). Žiri je odluku doneo jednoglasno smatrajući da je „zbirka „Ubica zečeva“ kompleksna pesnička knjiga, zasnovana na uzoritoj književnoj lektiri, koja odaje mladog pesnika zavidne erudicije i evidentne formalne realizacije, ali i nesumnjivog potencijala, kome ne nedostaje ni daha ni duha, bilo da piše kratke pesme od nekoliko stihova, ili da se ogleda u složenoj formi duge pesme-poeme, Komljen ume da poentira, ironično rezimira i tako da se uspešno uzdigne iznad svakodnevice lirskog subjekta“, navedeno je, između ostalog, u saopštenju žirija.

Programi Međunarodnog novosadskog književnog festivala nastavljaju se poslepodne. U Klubu Društva književnika Vojvodine (17.00) troje pesnika – Draginja Ramadanski, Elena Fanajlova i Vsevolod Jemekuin predstaviće savremenu rusku poeziju, a u 21 sat na Trgu mladenaca će se publici predstaviti Vladimir Tasić, Peter Rac (Mađarska), Dan Koman (Rumunija), Cvetanka Elenkova (Bugarska), Ide Hince (Austrija), kao i Dane Komljen, laureat „Brankove nagrade“.

Izvor: Danas G. D. Noni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *