Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOMEMORACIJA U NARODNOM

Komemoracija povodom smrti slikarke Olje Ivanjicki biće održana 26. juna u 13 sati Narodnom pozorištu u Beogradu, sa kojim je ta svestrana umetnica sarađivala od 2005. godine, kada je radila kostime za operetu „Slepi miš“ Johana Štrausa.

Narodno pozorište saopštilo je da od premijere te operete nije prekidalo saradnju sa Oljom Ivanjicki, koja je po obrazovanju bila skulptorka, a bavila se i poezijom, kostimografijom i multimedijalnom umetnošću.

Na plakatu i programu opere „Aida“ Đuzepea Verdija (januar 2008) nalazi se slika Olje Ivanjicki, što je zabeleženo i u operskoj kritici Marije Ćirić: „(…) Tako je i dizajn programske knjižice, na čijoj se naslovnoj strani nalazi ‘Faraon u vremenskoj kapiji’ Olje Ivanjicki, uklopljen u atmosferu ove muzičke priče“.

Njen rad u Narodnom pozorištu, u koji je unela svu svoju kreativnost, pozitivnu energiju i ljubav, ostao je u najlepšoj uspomeni svim saradnicima, a i ona sama je tim povodom izjavila: ‘Pozorište je apsolutna magija, čarolija, a nju čine ljudi. Oni su ti koji su u tom čarobnom svetu’, navelo je Narodno pozorište.

Olja Ivanjicki preminula je 24. juna u 78. godini u Beogradu.

Njene slike i skulpture nalaze se u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta, uključujući i Metropoliten muzej u Njujorku.

Olja Ivanjicki, kako su preneli mediji, biće sahranjena 27. juna u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: (SEEcult.org)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *