Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DESET FILMOVA U TRCI ZA OSKARA

Za Oskara za najbolji film od naredne godine nadmetaće se deset ostvarenja, dvostruko više nego do sada, saopštila je američka Akademija za film, prenose svetske agencije.

Predsednik akademije Sid Ganis kazao je na konferenciji za novinare da je takva odluka doneta kako bi više kvalitetnih filmova dobilo priliku da se nadmeće za Oskara.

Novo pravilo prvi put će biti primenjeno pred dodelu Oskara 7. marta 2010.

Deset filmova u konkurenciji za najprestižnije filmsko priznanje u SAD ipak neće biti novina, pošto se toliko ostvarenja nadmetalo za Oskara i 1930-ih i 1940-ih godina.

Ganis je objasnio da se uprava Akademije odlučila na izmenu pravila pošto prošle godine veliki broj kvalitetnih filmova nije dobio priliku da se takmiči za Oskara.

„Nominovali smo pet, ali je prošle godine bilo još mnogo odličnih filmova“, objasnio je.

Ganis je kazao i da će novo pravilo omogućiti da u najuži izbor za Oskara dođu i dokumentarni, strani, animirani filmovi i komedije, koji se obično ne kotiraju dobro pred objavljivanje nominacija.

„Svi kažu da Akademija nikada neće nominovati komediju. Pa, možda i hoćemo“, dodao je.

Predsednik Akademije za film podsetio je da su 1939. za Oskara za najbolji film bili nominovana ostvarenja koja se danas smatraju klasicima – „Prohujalo s vihorom“, koji je pobedio, „Čarobnjak iz Oza“, „Poštanska kočija“, „Orkanski visovi“, „Ljubavna afera“, „Zbogom, gospodina Čips“, „Gospodin Smit ide u Vašington“, „O miševima i ljudima“, „Mračna pobeda“ i „Ninočka“.

Izvor: B 92 Foto: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *