Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVLJEN PROGRAM RAF-A

PHOTO: RAF

Osma Revija amaterskog filma – RAF, od 29. ožujka – 04. travnja 2009. u zagrebačkom kinu Grič * Najjači regionalni program amaterskog filma, 173 filma u glavnom i 100 u popratnim programima * Prva službena retrospektiva Genre Film Festivala iz 60-tih: Mihovil Pansini, Dušan Makavejev, Tom Gotovac, Vladimir Petek, Zlatko Hajdler, Krešo Golik, Ante Babaja… * Na putu prema… – suradnja s filmskim akademijama u regiji* RAF-ovci su odrasli! – prva 35mm vrpca na RAF-u

Osmi RAF – Revija amaterskog filma, najveći festival amaterskog i neprofesijskog filma u ovom dijelu Europe počinje u nedjelju, 29. ožujka u 20.00 sati u zagrebačkom kinu Grič, Jurišićeva 6, projekcijom najbolje prihvaćenih filmova s prošlogodišnje revije. Svečano otvaranje RAF-a je u ponedjeljak, 30.03. u 20.00 sati u kinu Grič.

„Ovo nam je već treća godina u centru Zagreba, a druga u kinu Grič. Prošle smo godine uspjeli oživjeti to malo slatko kino te nam je jako drago da ono i dalje služi kinoprikazivačkoj svrsi i još uvijek odolijeva napadima drugih djelatnosti. Iskreno se nadamo da će tako i ostati. Osmu godinu zaredom RAF pruža priliku neafirmiranim autorima da prikažu svoje radove na velikom platnu i da ih izlože oku najoštrije kritike – publike i u tome je najveća važnost RAF-a. Kad smo prije 7 godina pokretali RAF, nismo imali velike ambicije, no ispostavilo se da je u međuvremenu RAF postao mjesto otkrivanja mladih talenata te svojevrsni inkubator za filmaše. Više od 50 filmova u ovogodišnjem Kids&Teens programu te izvrstan popratni program RAFovci su odrasli samo idu u prilog toj činjenici!’, rekao je Hrvoje Laurenta, jedan od organizatora i pokretača RAF-a.

U Griču će u sedam dana u glavnom programu biti prikazano točno 173 amaterska filma, a u popratnim programima još 100 filmova iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije te Belgije. Kao i do sada, bit će prikazani svi filmovi pristigli na natječaj u svim žanrovima, bez selekcije, a podijeljeni su u četiri kategorije: 104 RAF kratkiša (do 20 min), 12 srednjih metrova (20-60 min), čak četiri duga metra (više od 60 min) te 53 Kids&Teens filmova!

„Prošle smo godine uveli kategoriju RAF preporuča kratkiše, kako bismo, budući da ne možemo raditi selekciju, publici ponudili svoj subjektivni izbor filmova kao preporuku za gledanje. Ove smo se godine odlučili malo poigrati s programom te smo u RAF preporuča stavili i dugi i srednji metar – filmove koji zapravo uopće ne odgovaraju RAF-ovim propozicijama, no smatramo da su izuzetno dobro napravljeni te zaslužuju prime time termin“, istaknula je Vanja Daskalović, programska koordinatorica RAF-a.

OFF program 8. RAF-a u svemu je najjači i najbogatiji do sada. Čak 100 filmova, prva 35mm vrpca na RAF-u, pobjednik Berlinalea iz 1969., prvo službeno predstavljanje GEFF-a, prva službena suradnja s filmskim akademijama u regiji, prvi profesionalni i nagrađivani filmovi RAF-ovaca…

Oliver Sertić, koordinator RAF OFF programa istaknuo je vrhunce programa: „Bez imalo lažne skromnosti možemo reći da je ovo najbolji popratni program RAF-a ikada. Naša festivalska partnerica Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza složila je program prve službene retrospektive GEFF-a (Genre Film Festivala) iz 1960-tih, festivala antifilma koji je pokrenuo Mihovil Pansini. Uz Pansinijeve, na programu su i filmovi Toma Gotovca i Vladimira Peteka (zajednički Prijepodne jednog fauna, nagrađen na prvom GEFF-u, te pojedinačni eksperimentalni radovi), zatim amaterski uratci Dušana Makavejeva (Antonijevo razbijeno ogledalo iz 1957. i Spomenicima ne treba vjerovati iz 1958.), Živojina Pavlovića (Triptih o materiji i smrti), malo poznat eksperimentalni rad Kreše Golika (Koreografija za kameru i plesače), nekoliko filmova Lordana Zafranovića (‘2, 6, 3 – ARIJA – 4, 1, 5′, Kišno-nevina subota’) te radovi Zlatka Hajdlera, poznatog po paljenju vrpce u projektoru, Ante Babaje, Ljubiše Grlića, Miroslava Mikuljana i drugih. Posebna poslastica je GEFF SPECIJAL u subotu 04.04., kada ćemo prikazati jedno od najcjenjenijih ostvarenja tzv. crnog vala, film ‘Rani radovi’ Želimira Žilnika za koji je 1969. osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu.“

Drugi popratni program Na putu prema… u Zagreb dovodi najbolje od recentnih studentskih produkcija s filmskih akademija u regiji: iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skopja stižu 24 igrana i dokumentarna filma. Ovaj je program početak suradnje s akademijama te pomak ka niskobudžetnim filmovima mladih filmaša. Osim filmova, u Zagreb dolaze i gosti s filmskih akademija!

scena iz filma Uspavanka za dječaka PHOTO: RAF

Retrospektivni program predstavlja 10 autora kojima je RAF bio jedan od prvih festivala koji je prikazivao njihove filmove (nekima čak i odskočna daska), a danas su višestruko nagrađivani i filmovi im se vrte po velikim svjetskim festivalima, vraćaju se domu odakle su krenuli na filmsko putovanje: RAFovci su odrasli! Na prvi RAF 2002. slali su svoje amaterske filmove, a sada dolaze kao posebni gosti: Petar Orešković, koji je na upravo završenim Danima hrvatskog filma dobio nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu (za ‘Otpadnike’ koji će biti prikazani i na RAF-u), a prije toga već je obišao IDFA-u, Sarajevo, Liburniju, Dokufest i ZFF; Max Hattler, londonski VJ i animator, koji je nakon RAF-a 2002. bio na još 59 festivala diljem svijeta, uključujući i Animafest, Annecy i Clermont-Ferrand, te Miloš Pušić (nakon RAF-a obišao je 14 festivala u Istočnoj Europi i Sjevernoj Africi), čovjek koji na RAF donosi prvu 35mm vrpcu s koje ćemo pustiti njegovu ‘Uspavanku za dečaka’.

Ostali odrasli RAF-ovci malo su kraćeg RAF-ovskog staža, no ne i manje uspješni: Antonio Gabelić dvije godine nakon pojavljivanja na RAF-u završio je na festivalu u Cannesu, a na 18. DHF-a proglašen je najboljim debitantom, Kristina Kumrić pokupila je nagrade u Vukovaru te na Liburniji, Slaven Žimbrek dobitnik je Oktavijana za namjenski film, a Vjekoslav Živković, Hrvoje Mabić, Kristijan Kaurić te Davor Konjikušić prikazali su svoje filmove na ukupno više od 15 festivala.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *