Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOĆAS DODELA OSKARA

Ceremonija dedele Oskara, okupiće i ove godine ono najbolje i najzanimljivije što Holivud može da ponudi. Pripreme za veče koje putem satelita prati gotovo cela planeta, i koje se održava u čuvenom Kodak teatru u Los Anđelesu, trajale su nekoliko meseci. Sve je spremno da se najpoznatija filmska nagrada noćas dodeli 84. put. Domaćin večeri je američki komičar Bili Kristal, a zlatne statue Oskar uručivaće Tom Henks, Penelope Kruz, Kris Rok, Tom Kruz, Hale Beri, Bredli Kuper, Kameron Dijaz, Dženifer Lopez, Ema Stoun, Anđelina Džoli.

11 nominacija za „Hugo“

Za glavnu nagradu – Oskar za najbolji film, ove godine umesto deset takmiči se devet ostvarenja. Najviše nominacija, 11, ima „Hugo“ Martina Skorsezea. To je i prvi Skorsezeov film snimljen u 3D tehnici, za koji je dobio svoj treći Zlatni globus za režiju i nagradu za najbolje ostvarenje godine po izboru američkog Nacionalnog odbora kritičara.

„Huga“ u stopu prati „Umetnik“ Mišela Azanavisijusa koji ima 10 nominacija, Zlatni globus za najbolji film, sedam nagrada BAFTA.

„Umetnik“ važi za glavnog favorita, među kojima su i porodična drama „Potomci“ Aleksandera Pejna, drama „Služavke“ Tejt Tejlor, kao i drama „Ekstremno glasno i neverovatno blizu“ Stivena Daldrija.

Za Oskar se takmiče i „Ponoć u Parizu“ Vudija Alena, sportska drama „Formula uspeha“ Beneta Milera, „Drvo života“ Terensa Malika, kojom je 24. februara otvoren jubilarni Fest.

Favoritima za nagradu Američke filmske akademije za glavne ženske uloge već su proglašene Meril Strip („Čelična lejdi“) i Glen Klouz („Albert Nobs“), a u trci za Oskara su i Viola Dejvis („Služavke,“Runi Mara („Muškarci koji mrze žene“), i Mišel Vilijams („Moja nedelja sa Merilin“).

Džordž Kluni favorit je u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu, ali i Žan Dižarden, zvezda filma „Umetnik“. Oskara bi mogli dobiti i Bred Pit („Formula uspeha“), Geri Oldman („Dečko, dama, kralj, špijun“), kao i Demijan Bišir („Bolji život“).

Oskara za strani film nominovan je (što je bilo i očekivano), iranski „Razvod: Nader i Simin“ Ašgara Farhadija, pobednik prošlogodišnjeg Berlinala, dobitnik Zlatnog globusa za film van engleskog govornog područja, koji je ovih dana trijumfovao i na dodeli nagrada londonskih filmskih kritičara. U trci su i belgijski „Bulhed“ Majkla R. Roskama, izraelski „Fusnota“ Jozefa Sedara, poljski „U tami“ Agnješke Holand, i kanadski „Gospodin Lašar“ Filipa Falardoa.

Izvor: novosti.rs R. Radosavljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *