Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„WATCHMEN“ DEBITOVAO U LONDONU

Filmska ekranizacija stipa „Wathcmen“, koja je koštala 120 miliona dolara i važi za jedan od najželjnije iščekivanih filmova ove godine, imala je svoju premijeru u Londonu. Posle brojnih peripetija oko scenarija, budžeta i sukoba između rivalskih holivudskih studija, sada ostaje da se vidi da li će „Watchmen“ uspeti da ponovi uspeh superherojskih ostvarenja kao što su „Ajronmen“ ili „Mračni vitez“. Prve reakcije kritike, u globalu, kažu da je film dobar ali ne i da će postati klasik. Jedno od najiščekivanijih ostvarenja 2009, najverovatnije će dobiti jednodušnu podršku strip fanova, ali je veliko pitanje kako će proći kod obične bioskopske publike, ističe se u kritikama.

Film je, na osnovu strip serijala iz 1986. godine, koji je radio Britanac Alan Mur, a ilustrovao njegov zemljak Dejv Gibons, režirao Zak Snajder, koji je sa delom „300″ bio šampion blagajni 2007. godine. Kao i sa drugim filmovima koji su zasnovani na njegovim pričama, Mur se distancirao od ovog ostvarenja, koje će u redovan bioskopski program u SAD i Velikoj Britaniji ući 6. marta. „Watchmen“ je smešten u 1985. godinu, ali u jedan alternativni vremenski tok, gde su tenzije između SAD i SSSR i dalje velike i gde sukob svakog trena može da eskalira. U ovom svetu maskirani superheroji su stvarnost, ali postoji plan da se svi bivši i aktuelni super-junaci diskredituju ili pobiju.

Ovdašnja izdavačka kuća, Beli put, podsetimo, objavila je serijal Alana Mura i Dejva Gibonsa, u jednoj knjizi pod nazivom „Nadzirači“, 2006. godine.

Izvor: Danas V.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *