Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VEK ITALIJANSKOG STRIPA

Izložba čuvenih brojeva italijanskih stripova i susreti strip-crtača iz Italije

Pratov Korto Malteze

Izložba „Oblačići u štampi“, posvećena stogodišnjici nastanka italijanskog stripa, biće otvorena večeras u 19 časova u Italijanskom institutu za kulturu, u Ulici kneza Miloša 56 u Beogradu. Ova postavka obuhvata sve važnije momente iz italijanskog strip-izdavaštva, od samih početaka u listu „Korijerino“, preko prikaza izdanja giganta „Boneli“ i, kod nas veoma popularnih, likova kao što su Dilan Dog, Mister No i Komandant Mark, pa do prikaza „crnog italijanskog stripa“

Deo izložbe posvećen je velikim autorima, čuvenom Magnusu, što je pseudonim Roberta Raviole (1939-1996), autoru Alana Forda, i Hugu Pratu, tvorcu „Korta Maltezea“. Prema rečima Alesandre Bertini Malgarini, direktorke Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, zvanični datum „rođenja“ italijanskog stripa je 27. decembar 1908. godine, kada izlazi prvi broj lista „Korijere de Pikoli“.

– Na izložbi će biti postavljeno 50 panela koji prikazuju čuvene brojeve italijanskih stripova – kaže Alesandra Bertini Malgarini, najavljujući i prateći program izložbe. Tako će pre samog otvaranja, danas u 17.30 časova, biti upriličen susret autora i crtača srpskog i italijanskog stripa. Ovom razgovoru prisustvovaće Andrea Placi, kustos izložbe, autori Fabio Gaduči, Dijego Kaijeli, Paolo Parizi, Đovani Eher, Zefirino Grasi, glavni urednik „Politikinog Zabavnika“, naš autor Aleksandar Zograf i drugi.

U četvrtak će, prema najavama, gosti iz Italije posetiti Filološki fakultet u Beogradu u 13.15 časova, gde će razgovarati o jeziku stripa sa studentima italijanskog jezika. Istoga dana u 18 časova u Italijanskom institutu za kulturu biće prikazan dokumentarni film o Magnusu, pod nazivom „Znak namernika“, u režiji Đovanija Ehera. Alesandra Malgarini kaže da očekuje da će se srpske televizije zainteresovati za ovaj film, s obzirom na veliku popularnost koju Magnus ima u našoj zemlji. U petak u 11 časova, Andrea Placi i ostali gosti posetiće školu stripa u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Andrea Placi, kustos izložbe, rekao je da će pored istorijskog preseka posetioci izložbe moći da vide i Diznijevu produkciju koja je godinama nastajala u Italiji, kao i raznovrsnost stilova i autorskih dela, posvećenih deci, mladima i odraslima.

Naš čuveni strip-autor Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, rekao je da italijanski strip ima dugu istoriju postojanja i jako dobar prijem u Srbiji.

– Tridesetih godina prošlog veka, u časopisu „Truba“ pojavio se italijanski strip „Saturn protiv planete Zemlje“, a „Politikin Zabavnik“ je odmah posle rata počeo da objavljuje strip „Virus“, kasnije i dela čuvenog Jakovitija (autor Koko Bila). Većina Diznijevih stripova koji su prevedeni kod nas nastali su u Italiji. Posebno mesto u čitavoj bivšoj Jugoslaviji zauzima strip „Alan Ford“ koji se i dalje prevodi u svim republikama, a svojevremeno je pet brojeva bilo prevedeno i na albanski jezik na Kosovu. Zanimljivo je da je „Alan Ford“, verovatno zbog specifičnog ironičnog humora, kod nas uvek bio popularan dok je, recimo, u Francuskoj izlazio vrlo kratko i nije naišao na razumevanje – rekao je Rakezić, koji je i sam stekao prilično popularnost sa svojim stripovima objavljenim u Italiji.

Izvor: Politika S. Stamenković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *