Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PUTOVANJA SVEMIROM UZ POMOĆ MOĆNOG RAČUNALA

Uz najpoznatijeg znanstvenika današnjice autorica romana je i njegova kći Lucy.

ZAGREB – Mozaik knjiga iz Zagreba ovih je dana objavila znanstveno-fantastični roman za djecu „Tajni ključ svemira“ čiji su autori najpoznatiji znanstvenik današnjice Stephen Hawking (67) i njegova kći Lucy (38).

Najmoćnije računalo

Poznat po svojim radovima o crnim rupama te nizom popularno-znanstvenih knjiga, od kojih je „Kratka povijest vremena“ prodana u 25 milijuna primjeraka, Hawking je prije nekoliko godina odlučio napisati pripovijest za djecu. „Tajni ključ svemira“ prati pustolovine mladog Georgea čiji su roditelji neskloni suvremenoj tehnologiji. U svojoj želji da radi na računalu George se sprijateljuje sa susjedima: znanstvenikom Ericom i njegovom kćeri Annie koji posjeduju najnaprednije računalo na svijetu, superinteligentni Cosmos. Georgeoeve su pustolovine kompjutorski generirane jer ih Cosmos može u svakom trenutku prebaciti u bilo koji trenutak svemira.

Obiteljska pomirba

Kada se prije dvije godine pojavio u britanskim knjižarama, Hawkingov SF dječji roman privukao je veliku pozornost medija zbog velikog emocionalnog značenja što ga je knjiga imala za slavnog znanstvenika. To je bio znak Hawkingove pomirbe s prvom obitelji: bivšom suprugom Jane, s kojom se razveo 1990. godine nakon 30 godina braka, kćeri Lucy i sinovima Robertom i Timom s kojima nije komunicirao. Stoga je „Tajni ključ svemira“ u britanskim medijima prozvan „Kratka povijest jedne obitelji“.

Izvor: Jutarnji hr Tanja Rudež

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *