Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SA FILOZOFIJOM DO BRAZILA – Razgovor sa doktorantom filozofije Strahinjom Đorđevićem

Razgovarali smo sa Strahinjom Đorđevićem, doktorantom, masterom filozofije, bivšim studentom Filozofskog fakulteta u Nišu i Beogradu a sada studentom doktorskih studija u Beogradu i pitali ga kako se oseća kao stručnjak za vreme, s obzirom na okolnost da mu je to pitanje oblast specijalizacije:

– „Osećam se odlično jer sam sve završio u predviđenom roku i nadam se kada završim i ove studije da ću pronaći posao ili ću morati da studiram i postoktorske negde u inostranstvu“ – rekao je.

Bio je učesnik Međunarodne filozofske škole „Felix Romuliana“ 2012., 2013., i 2014. u Zaječaru i izlagač 2015. godine sa izlaganjem „Problem temporalnih paradoksa: Da li je „rđava kauzalnost“ moguća?“.. Govorio je i učestvovao i na prvom regionalnom studentskom simpozijumu „Kritičko mišljenje“, 2014. godine u Splitu na temu „Preispitivanja redukcionističkih tendencija u savremenoj filozofiji“. Poseduje napredni nivo poznavanja engleskog, te je stoga držao izlaganja i na ovom jeziku, kao na primer 2015. godine, kada je učestvovao na Second Belgrade Graduate Conference in Philosophy and Logic sa izlaganjem „Thank goodness that might be over: did tenseless theorists understand what Prior was trying to say?“. Bio je na internacionalnoj filozofskoj smotri u Sao Paolu, u Brazilu

Strahinja Đorđević rođen 11. avgusta 1990. godine u Knjaževcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju sa odličnim uspehom, kao vukovac. Zatim je upisao Filozofski fakultet u Nišu i na prijemnom ispitu po rezultatima polaganja zauzeo prvo mesto na listi za upis. Studije u četvorogodišnjem trajanju završio je u roku sa prosečnom ocenom 9,53, a diplomski rad sa 10 – kom. Master studije filozofije završio je na beogradskom Filozofskom fakultetu 9,25 dok je diplomski dao sa ocenom 9. U novembru 2015. godine upisao je doktorske studije u Beogradu programa Istorija i filozofija prirodnih nauka i tehnologije Univerziteta u Beogradu, kao prvi na listi za prijem kandidata.

– S obzirom na to da nemam druge finansijske mogućnosti, a i brat mi je student, moraću da studiram dalje – doktorske studije, postdoktorske, sve dok negde ne dobijem posao. Sistem ne brine o nama, talentima. Ukoliko me i tada nigde ne prime, moraću da tražim uhlebljenje negde u inostranstvu – kaže Strahinja.

Kao student bio je veoma aktivan, a najviše na aktivnostima koje je organizovao Filozofski fakultet. Strahinja je četiri godine, avgusta i septembra, kao student učestvovao u međunarodnoj filozofskoj školi „Felix Romuliana“ kod Gamzigradske Banje, koju organizuje Filozosko Društvo Srbije. Ove godina je kao diplominari filozof i master filozofije imao i svoje izlaganje. Takođe je aprila 2015. u Beogradu pod organizacijom Filozofskog Fakulteta Beograd imao filozofsko predavanje na engleskom jeziku. Prošle godine je učestvovao na regionalnom studijskom Simpozijumu „Kritičko mišljenje“ u Splitu, koje je trajalo 4 dana. Bio je prošle i ove godine u Beču kao predstavnik Srbije na međunarodnoj filozofskoj konferenciji, na kojoj se dijalog vodio na engleskom jeziku. Dok je oktobra 2015. bio deo internacionalne filozofske smotre u najvećem brazilskom gradu Sao Paulu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *