Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠOPEN DOBIJA ULICU U BEOGRADU

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja kompozitora Frederika Šopena Ministarstvo kulture pokrenulo je inicijativu da se jedna ulica u Beogradu nazove po slavnom kompozitoru.

Ministarstvo kulture Srbije pokrenulo je inicijativu da se povodom obeležavanja 200 godina od rođenja kompozitora Frederika Šopena, jedna od ulica u Beogradu nazove po tom slavnom poljskom kompozitoru.

U saopštenju ministarstva kulture Srbije se navodi da je Šopen, svojim stvaralačkim opusom izvršio veliki uticaj na generacije ne samo muzičara, već i na stvaraoce u oblasti književnosti.

„Ministarstvo kulture smatra da bi ime ovog velikana muzičke istoprije trebalo učiniti vidljivim u Beogradu i Srbiji. Imenovanjem jedne od beogradskih ulica njegovim imenom, dalo bi doprinos trajnom pamćenju i podsećanju na Frederika Šopena„, piše u saopštenju.

Frederik Šopen rođen je u blizini Varšave 1810. godine i predstavlja jednog od najznačajnijih pijanista i kompozitora svih vremena.

Šopen se sa 20 godina preselio u Pariz sa ciljem da se usavrsi, a do tada je već komponovao svoja dva klavirska koncerta. Bio je prvi zapadni kompozitor koji je u klasičnu muziku uneo elemente slovenske muzike.

Njegove mazurke i poloneze jos danas predstavljaju temelj poljske narodne klasične muzike.

Šopen je često imao problema sa zdravljem i umro je sa 39 godina posle dužeg bolovanja od tuberkuloze.

Svuda u svetu se tokom ove godine, nizom koncerata i manifestacija, obeležava 200 godina od rođenja Frederika Šopena.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *