Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SPECIJALNA BOLNICA OSTALA BEZ LEKOVITE VODE

Opština Sokobanja godišnje gubi više od sedam miliona dinara, zato što Specijalna bolnica „Sokobanja“ ne plaća naknadu za korišćenje lekovitih voda. Pravo korišćenja lekovitih voda u Srbiji regulisano je zakonom o banjama. Na osnovu tog zakona svi koji koriste lekovite vode dužni su da lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji nalazi banja plaćaju određenu naknadu. Međutim u Sokobanji, tvrde u lokalnoj samoupravi, to nije slučaj, pa zbog toga opština godišnje gubi više od sedam miliona dinara.

Najveći korisnik lekovite banjske vode u Sokobanji je Specijalna bolnica za lečenje nespecifičnih plućnih bolesti „Soko Banja“ kroz koju godišnje prođe više hiljada pacijenata, a za čije lečenje se koriste termalne radioaktivne vode. Prema zakonu o banjama za korišćenje tih voda bolnica je u obavezi da lokalnoj samoupravi plaća godišnju nadoknadu.

Međutim od 2007. godine, prema rečima nadležnih u opštinskoj upravi, u gradski budžet nije uplaćen ni jedan jedini dinar.

S druge strane, u Specijalnoj bolnici „Sokobanja“ tvrde da zbog toga što država nije odredila visinu naknade za korišćenje lekovitih voda, i ne postoji zakonska regulativa, plaćenje je do sada bila stvar dogovora sa lokalnom samoupravom. Ove godine, tvrde, nije ni potpisan ugovor na osnovu kojeg plaćali naknadu.

Ove navode demantuju u Opštini Sokobanja i kažu da zbog toga što bolnica ne plaća vodu godišenj gube više od 7 miliona dinara. Da bi rešili problem u lokalnoj samoupravi raspisali su tender kojim je jasno propisano ko i pod kojim uslovima će ubuduće moći da koristi banjsku vodu.

Kako Specijalna bolnica „Sokobanja“ ovu naknadu nije platila, nadležni iz Opštine odlučili su da bolnici uskrate pravo na dalje korišćenje lekovitih voda. Voda je isključena 20. novembra 2009. a bolnica je dodatnim pumpama iscrpila ostatak voda koji se u cevima nalazio. Uslovi koje bolnica prema Opštini treba da izmiri je da se projavi na konkurs lokalne samouprave i da plati naknadu za korišćenje lekovite vode u periodu od 2006. godine do danas.

Na rukovodstvu Specijalne bolnice „Sokobanja“ je da se dogovori sa Opštinom Sokobanja oko rešavanja aktuelnog spora. Brz i konkretan dogovor išao bi u prilog i Opštini i bolnici kao i brojnim bolesnicima koji se u toj bolnici leče.

Izvor: www.soko-banja.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *