Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SLIKE UMETNIKA IZ ZEMALJA EX-YU KOŠTAJU I DO 400.000 EVRA!

Marina Abramović Vladimir Veličković

ZAGREB – Slovenački slikar Zoran Mušič je najskuplji umetnik u regionu jer cena njegovih dela dosežu i do 400.000 evra. Na vrhu te liste su i dela hrvatskih umetnika Vlahe Bukovca i Ivana Meštrovića, crnogorskog autora Miodraga Dada Đurića i srpskog umetnika Vladimira Veličkovića, navodi Artprajs, najveći svetski umetnički pretraživač.

Dela hrvatskog slikara Vlahe Bukovca i vajara Ivana Meštrovića na aukcijama mogu dostići cenu veću od 100.000, odnosno 200.000 evra, cene slika crnogorskog autora Miodraga Dada Đurića, prelaze i 100.000 evra, a srpskog slikara Vladimira Veličkovića 80.000 evra, preneo je hrvatski Jutarnji list.

Za razliku od Hrvatske čiji su najskuplji autori delovali na prelazu dva veka, šire u regionu, na boljoj su ceni autori posleratnog razdoblja, tačnije dela nastala posle 50-ih godina. Svi su zavidnu karijeru ostvarili van svoje zemlje, pa je tako Mušiču u Parizu, gde je živeo, izložbu u Grand Palasu otvorio tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran, a osvojio je i Gran Pri na Venecijanskom bijenalu.

Mušič se školovao se na zagrebačkoj Likovnoj akademiji. Često je boravio u Dalmaciji, pa je tako jedan njegov dalmatinski pejzaž prodat za 200.000 evra. Ipak, najbolje na aukcijama prolaze prizori ljudskih stradanja, iz logora u Dahau, u koji je Mušič iz Venecije odveden 1944. U Dahau je naslikao oko 200 crteža i uspeo da spasi 70, a kasnije ih je pretvorio u ciklus slika. Prema grafikonu Artprajsa, vrhunac je dostigao prošle godine. Pojavljuje se u najuglednijim aukcijskim kućama, od njujorškog Kristia do londonskog Sotbija.

U istim aukcijskim kućama se pojavljuje se i crnogorski autor Miodrag Dado Đurić. Britanska kritika ističe da su Đurićeve slike „ispunjene halucinantnom energijom, mrakom crnogorskih pećina i pariskih podruma“.

Dobro se prodaje i srpski slikar koji živi u Parizu Vladimir Veličković, čija dela dostižu cenu i do 80.000 evra, ali i kraljica svetskih performansa, srpska umetnica Marina Abramović. Njena dela dostižu i do 50.000 evra, što je za savremenog umetnika veoma mnogo.

Marina Abramović, kao i Veličković, školovala se kod osnivača hrvatske naive Krste Hegedušića u Zagrebu. Ona je jedina umetnica iz regiona koja je ušla u „Tajmsovu“ anketu 100 najvažnijih umetnika na svetu, a njena je karijera u neprestanom usponu, posebno nakon izložbe u čuvenom njujorškom muzeju savremene umetnosti MoMA.

Uz „Balkanski barok“, koji je umetnica izvela na Venecijanskom bijenalu, najbolje se prodaju njeni radovi vezani uz performans „Stromboli“, izveden na Siciliji.

Cene njenih dela su u porastu, a biće još veće, budući da su fotografije performansa novi hit na međunarodnom umetničkom tržištu.

Izvor: Glas javnosti

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *