Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Otvoreni niški „Filmski susreti”

Po 44. put otvorena niška manifestacija posvećena glumačkim ostvarenjima, prisustvuje i Bogdan Diklić, ovogodišnji dobitnik nagrade „Pavle Vuisić”

Laureat: Bogdan DiklićNiš – U Nišu su po 44. put otvoreni „Filmski susreti“, festival koji je posvećen glumcu, na kome će do 28. avgusta biti prikazano 14 filmova. Gradonačeknik Niša Miloš Simonović predao je preksinoć ključeve Niša predsednici ovogodišnjeg žirija, glumici Dari Džokić, koja će, kako je napomenula, zajedno sa kolegama Isidorom Minić i Goranom Sultanovićem, imati težak zadatak da od velikog broja uspešnih glumačkih kreacija, proglasi one najbolje.

Glumici Miri Banjac uručena je nagrada „Pavle Vuisić“ koja joj je dodeljena prošle godine, ali koju nije, iz opravdanih razloga, mogla tada da primi pred niškom publikom. U Niš je stigao i Bogdan Diklić, ovogodišnji laureat tog prestižnog priznanja koje dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Umetnički direktor „Filmskih susreta“, glumica Gorica Popović, pozvala je nišku publiku da otvori svoje kišobrane (zaštitni znak ovogodišnjih susreta, podeljen svim posetiocima) koji ne treba da budu samo zaštita od kiše, ako je bude bilo tokom trajanja festivala, već i od svake druge nevolje ili tuđe loše pomisli. Na svakom koraku uočljiva je agilnost i predusretljivost domaćina, a jedino bi kiša narednih dana mogla da bude „velika glavobolja“ organizatora.

Niški bioskopi su pozatvarani, pa je jedina alternativa za prikazivanje projekcija sala Doma Vojske Srbije. Niškoj publici ne bi bio prvi put da film odgleda i po pljusku, po čemu se festival pročuo i van granica naše zemlje, pa se ovogodišnja glumačka i filmska svetkovina održava pod sloganom „I ove godine pod vedrim nebom”, što bi trebalo da podseti na ranije „mokre festivale“ i pozove publiku u nove izazove.

D. J. – Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *