Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BAFTA ZAOBIŠLA „AVATARA“

Scena iz filma „Katanac za bol“

Najisplativiji film svih vremena, naučnofantastični spektakl „Avatar“ Džejmsa Kamerona nije osvojio Bafta nagradu za najbolji film 2009. godine, već je to priznanje Britanske filmske akademije pripalo filmu „Katanac za bol“ (The Hurt Locker) Ketrin Bigelou.

Ova drama o ratu u Iraku osvojila je preksinoć u Londonu još pet Bafta nagrada, za najbolju režiju, originalni scenario (Mark Boal), fotografiju, montažu i zvuk, dok je „Avatar“ nagrađen samo za scenografiju i vizuelne efekte.

Nagradu Britanske filmske akademije za najbolju žensku ulogu osvojila je Keri Maligan za dramu „Obrazovanje“, dok je Kolin Firt proglašen najboljim glumcem za glavnu ulogu u filmu „Samac“. U kategorijama sporednih uloga nije bilo iznenađenja: slavili su Monik za epizodu u filmu „Precious“ i Kristofer Valc za rolu u „Prokletnicima“.

Animiranom delu „Do neba“ pripale su dve Bafta nagrade, za najbolji animirani film i originalnu muziku, najbolji adaptirani scenario je predložak filma „U vazduhu“, dok su priznanja za kostim i šminku pripala ekipi filma „Mlada Viktorija“.

Za najbolji strani film proglašeno je francusko delo „Prorok“ Žaka Odijara, Bafta priznanje za najbolji britanski film prošle godine pripalo je delu „Akvarijum“ Andree Arnold, koji će na Festu premijerno biti prikazan sutra u 19 sati u „Sava centru“, a počasna nagrada za životno delo dodeljena je glumici Vanesi Redgrejv.

Izvor: Politika I. A.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *