Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMIJERA OPERE „HASANAGINICA“ NA DAN NARODNOG POZORIŠTA

BEOGRAD – Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu je, povodom obeležavanja 141. godišnjice od prve premijere u nacionalnoj teatru, premijerno izvedena opera „Hasanaginica“, savremenog srpskog kompozitora Rastislava Kambaskovića.

U svečanoj atmosferi praznika Dana pozorišta i uzbuđenog iščekivanja koje nosi svaka premijera, a ova posebno, jer na repertoaru nije bilo domaće opere punih 20 godina, u prepunom gledalištu je sinoć potresno, veoma emotivno, zazvučala prva operska verzija Hasanaginice.

Izvanredna Jasmina Trumbetaš-Petrović u naslovnoj ulozi nosila je muzičku dramu u tri čina na muziku Kambaskovića koji je za libreto adaptirao jedan od najpoznatijih komada Ljubomira Simovića „Hasanaginica“.

Tragičnu sudbinu Hasanaginice, odbačene i neshvaćene žene i majke kojoj otimaju dete, jedini smisao njenog života, Trumbetaš je tumačila zrelom snagom emocija, a muzički i dramski izvanredno je pratila zahtevan savremeni jezik Kambaskovića koji je na mahove bio gotovo neotpevljiv.

Ariju u kojoj, dok joj otimaju dete, ona stoji skamenjena nad kolevkom otpevala je više nego potresno, pa je publika doživela tragediju žene koja je tu pored nas, naš savremenik sa kojim delimo suze.

Odnegovani na italijanskom, klasičnom repertoaru bez mnogo iskustva sa disonantim modernim jezikom, solisti Vuk Matić kao Hasanaga, beg Pintorović Janko Sinadinović, Hasanagina majka Nataša Jović-Trivić, majka Hasanaginice Olga Savović, Jusuf Efendija Nenad Jakovljević, Ahmet Igor Matvejev i Sulja Mika Jovanović, ostvarili su dinamičnu predstavu punu kontrasta, muzičku dramu jakih zvučnih sukoba i iskreno doživljenih osećanja.

Solisti, Orkestar i Hor , baletski ansambl sa koreografijom Konstantina Tešee, svi pod dirigentskom palicom maestra Mladena Jagušta, u režiji Ivane Dragutinović, okruženi scenografijom Borisa Maksimovića u kostimima Katarine Grčić, doneli su na scenu Narodnog pozorišta moderno delo, sa novim senzibilitetom i savremenim muzičkim zvukom koje je publika toplo primila i tako najavila dug život operske verzije „Hasanaginice“.

Izvor: RTV /TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *