Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Prijateljstvo uz muziku bez granica

prijateljstvo-uz-muziku-bez-granicaFestival Umbria Jazz Balkanic Windows, pokrenut u našoj zemlji pre pet godina po ugledu na jedan od najvećih evropskih džez festivala na otvorenom, onaj koji se decenijama u avgustu održava u Peruđi, u Italiji, održaće se 28. i 29. avgusta u Beogradu i Novom Sadu. Kako je najavio osnivač i organizator balkanskog izdanja tog festivala – Servis za razvoj kulture i umetnosti „Multikultivator“ – peti po redu festival, kao i prethodnih godina, održaće se poslednjeg vikenda u avgustu na otvorenom, na pozornici ispred Muzeja „25. maj“ u Beogradu (a u slučaju kiše – u „Teatru 78“) i u Dunavskoj ulici u Novom Sadu. Naravno, besplatan je ulazak!

Osmišljen kao festival prijateljstva na kome sviraju najbolji italijanski i džez umetnici Balkana, i ovogodišnje izdanje smotre Umbria Jazz Balkanic Windows predstaviće vrhunske majstore džeza, „muzike koja ne poznaje granice, koju sviraju i slušaju mladi, stari i srednje generacije“. Prvog festivalskog dana u Beogradu, kako beleži Tanjug, nastupiće međunarodni kvartet u sastavu: holandski trubač Erik Flojmans, bosanskohercegovački (sevdalija) gitarista i pevač Damir Imamović, Bojan Zulfikarpašić, proslavljeni francusko-srpski pijanista, i libanski perkusionista Bašar Kalife. Na svom premijernom nastupu u našoj zemlji, kvartet će u Beogradu 28. i Novom Sadu 29. avgusta izvesti autorske kompozicije svih članova ansambla, kao i neke tradicionalne pesme s prostora Balkana.

Beogradsku publiku prve večeri očekuje i nastup italijanskog „Rozario Đulijani kvarteta“, koji čine saksofonista Rozario Đulijani, trubač Flavio Boltro, kontrabasista Enco Pjetropaoli i bubnjar Marčelo di Leonardo. Taj kvartet, koji predvodi osnivač Đulijani, na koncertima predstavlja dela jedne od najvećih svetskih džez zvezda, teksaskog umetnika Orneta Kolmana, „kompozitora, filozofa, slikara i pesnika koji je postao poznat jer je razvio lični stil koji niko nije prevazišao svih ovih godina“.

Prvog festivalskog dana u Novom Sadu nastupiće ansambl „Kvantno polje“, novosadski džez muzičari koji su se okupili pre dve godine i koji se, kako se najavljuje, muzički nekonvencionalno izražavaju preko različitih pravaca, jezikom improvizacije, a drugog dana takođe domaći ansambl „Majoke“, „koji čine perspektivni muzičari različitih interesovanja“. Kvartet Frančeska Kafiza, saksofoniste koji je kao tinejdžer svirao na prvom balkanskom izdanju festivala 2005, a sada je među vodećim džez muzičarima u Italiji, nastupiće u Novom Sadu 28. avgusta. Uz Kafiza, u kvartetu su tri izvanredna muzičara – bubnjar Stefano Bagnoli, Dino Rubino, koji je 1998. proglašen za najboljeg italijanskog mladog džez talenta i kontrabasista Rikardo Fioravanti, „svestrani umetnik velike veštine“, koji je sarađivao s veličinama poput Morikonea i Reja Čarlsa.

Taj izvanredni kvartet obradovaće publiku u Beogradu druge festivalske večeri, kad će svirati i slovenački „Kar Češ bras bend“. Ansambl nastupa u sastavu: Marko Obid, trombon, Rok Sinkovec, truba, Tadej Bizjak, alt saksofon, Mateja Dolšak, tenor saksofon, Sebastjan Jermol, truba, Florjan Kobal, truba, Matija Purgar, bas bubanj, Primož Podobnik, udaraljke, i Alen Bogataj, doboš. Ansambl je za deset godina postojanja svirao tradicionalne romske pesme, pesme iz crtanih filmova (…) – „na žurkama, izletima i ponekoj svadbi“. Kako sami kažu, u proteklo vreme suzili su u startu širok repertoar, tako da sada traže inspiraciju u uličnom džezu Nju Orleansa i evergrin melodijama bivše SFRJ.

Građanski List

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *