Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRIZNANJE SRPSKOJ KOMPOZITORKI

Kompozitorki i gitaristkinji Maji Le Ru Obradović uručen orden Viteza umetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske. Poznata kompozitorka iz Srbije otišla sa pet godina i vratila se nakon 40 godina.

Istaknutoj srpskoj kompozitorki i gitaristkinji Maji Le Ru Obradović u Ambasadi Francuske u Beogradu uručen je Orden viteza umetnosti i književnosti. Maja Le Ru Obradović je rekla da za nju orden predstavlja „veoma veliko priznanje“, koje nije očekivala.

Poznata kompozitorka srpskog porekla je rekla da se pre dve godine dogovorila sa mužem da dođu u Srbiju da žive, jer je želela da „otkrije svoju zemlju“, upozna što više ljudi, nastavi da sarađuje sa orkestrom Beogradska Simfonijeta, a da bi želela i da radi sa glumcima sa ovih prostora.

Maja Le Ru Obradović je rekla da joj je Francuska uvek donosila sreću – iz prvog puta je upisala Visoku školu za muziku, Opera Bastilja ju je pozvala na saradnju, a njene kompozicije su više puta korišćene u francuskim filmovima.

Ona je podsetila da je Srbije otišla sa pet godina i da se nakon 40 ponovo u nju vraća, ukazujući da njeni kontakti nisu prekidani, da nije zaboravila srpski jezik i da je raspuste provodila u Beogradu kod baka.

Francuski ambasador Fransoa Gzavije Denio je na ceremoniji dodele ordena rekao da je Le Ruova, koja je prešla granice rodne Srbije, od muzike stvorila svoju pravu domovinu, „sledeći sopstveni originalni put na kome su Francuska, njen jezik, njeni umetnici i njeni uticaji uvek igrali značajnu ulogu“.

„Na tu raznovrsnost i znatiželju kojom je obeleženo vaše delo, možda je dosta uticao i vaš suprug Žerar LeRu, novinar, bankar i pisac“, naveo je Denio i dodao da iako Le Ruova dosta nastupa širom sveta, posebno na američkom kontinentu, Srbija će ipak ostati „mesto inspiracije, čestih poseta, porodičnih korena i bogatih iskustava“.

„Godine 2010. odlučujete da se vratite u Srbiju. Ne odustajući od međunarodne karijere, ubuduće ćete više biti u mogućnosti da ovoj zemlji ponudite svoj talenat i svoje iskustvo“, zaključio je francuski ambasador.

Biografija

Maja Le Ru Obradović je srpska i švajcarska gitaristkinja i kompozitorka. U januaru ove godine Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo je Ordenom viteza umetnosti i književnosti, koji joj je večeras uručen.

Njen rad kao kompozitorke delimično je inspirisan književnošću i poezijom, a njene kompozicije se veoma često emituju u SAD i mnogim drugim zemljama.

Diplomirala je na konzervatorijumu u Ženevi i nastavila studije na Ecole Normale de Musique u Parizu, u klasi Alberta Ponce, gde je stekla višu diplomu za izvođenje.

Studije muzičke interpretacije usavršila je u klasi poznatog brazilskog gitariste Dagoberta Linharesa, profesora Konzervatorijuma u Lozani. Obrazovanje je upotpunila diplomom za nauku i kursevima filozofije i muzikologije na Univerzitetu u Ženevi.

Orden umetnosti i književnosti ustanovljen je 1957. godine i deo je Ordena za zasluge od 1963. godine, a dodeljuje se za zasluge u posebnim oblastima – umetnosti, književnosti, kulturnog nasleđa. Dodeljuje se u tri ranga – vitez, oficir i komandor.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *