Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SLIKA STARA 660 GODINA SPAJA KINU I TAJVAN

„Boravak u Fućun planinama

Delovi 660 godina stare slike, koji su bili u vlasništvu Tajvana i Kine, biće prvi put spojeni na jednoj izložbi u Tajvanskom nacionalnom muzeju, prenela je danas agencija AP, ističući da će to označiti ponovnu saradnju dve strane.

Reč je o slici „Boravak u Fućun planinama“ kineskog pejzažnog slikara Huang Gongvanga, čiji se najveći deo čuva u Dvorskom muzeju u Tajpeju od građanskog rata 1949. godine, kada su se ove dve strane odvojile.

„Drugi deo šest metara dugačke slike biće brodom dopremljen iz muzeja kineske istočne provincije Zeijang za izložbu koja će biti otvorena 2. juna“, izjavio je direktor Dvorskog muzeja Čou Kung-šin.

Očekuje se da će izložba, koja će trajati 40 dana, biti gest kineske vlade da doprinese trogodišnjem pokušaju tajvanskog predsednika Ma Jing-jua da izgladi političke nesuglasice izmedju Tajvana i Kine.

„Slika, naslikana još za vreme vladavine dinastije Juan (od 1271. do 1368. godine) podeljena je na dva dela pre više od 300 godina. Podelio ju je jedan kolekcionar.

Jedan deo je odnet iz Kine u Tajvan zajedno sa još oko 600.000 predmeta izloženih u muzeju“, objasnio je Čou.

Kina i dalje polaže pravo na Tajvan kao svoju teritoriju.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *