Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KULTNI GRAFIT NA AUKCIJI

Procenjuje se da će grafit vredeti između 500.000 i miliona evra

BRAJTON – Čuveni grafit slavnog britanskog strit art umetnika Benksija „Kissing coppers“ (Panduri koji se ljube) uskoro će biti uklonjena sa zida paba u Brajtonu i prodata u SAD. Stensil na kojem su prikazana dva britanska policajca u strasnom poljupcu nastao je pre sedam godina, ali je usled čestih vandalskih oštećenja vlasnik paba odlučio da ga proda jednoj galeriji u Njujorku.

Grafit je godinama bio turistička atrakcija na zidu paba „Princ Albert“, a vlasnik paba će ga sada prodati Amerikancima i pretpostavlja se da će cena iznositi između 500.000 i milion evra.

„Otkako ga je on nacrtao na pabu, grafit pripada pabu, i ako bude prodat, novac će pripasti pabu“, rekao je vlasnik Kris Stjuard.

Vlasnik paba dodaje da nije imao pojma šta će Benksi nacrtati kada mu se obratio s molbom da zid njegovog lokala iskoristi kao podlogu.

„Kada je bio gotov, prvo što sam pomislio bilo je: ‘O, ne…’ Mislio sam da ću upasti u silne nevolje zbog toga. Najgore je bilo kada je policijska patrola prvi put ugledala grafit. Nisam znao kako će regovati, ali oni su samo izvadili fotoaparate i počeli da slikaju“, kaže Stjuard. Grafit je zatim postao atrakcija, a na hiljade ljudi su dolazili samo da vide delo koje je izraslo u jedan od simbola borbe protiv zatucanosti i homofobije.

Direktorka brajtonske galerije „Art Republic“ Lindzi Alkin kaže da ova prodaja predstavlja udarac za kulturno nasleđe Brajtona.

„Ono što je on napravio na ulici trebalo bi i da ostane na ulici. To je deo kulture Brajtona, poput galerije na otvorenom, a sada je izgubljeno“, kaže Lindzi Alkin.

Na pitanje kako bi Benksi reagovao na mogućnost prodaje „Pandura koji se ljube“, Stjuard odgovara: „Mislim da bi samo slegao ramenima i rekao – ‘Takav je život…'“.

Izvor: Blic Online M.Vukelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *