Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KINESKI FILM POBEDNIK U SKOPLJU

Publika 14. Skopskog filmskog festivala proglasila je najboljim kineski film „Žena, pištolj i rezanci“ Žanga Jimoua, rimejk prvog filma braće Koen.

Najboljim kratkim filmom proglašen je „Epizodist“ Igora Aleksova, dok je u kategoriji jednominutnih filmova pobedio „Kukurigu“ Dejana Džoleva, Vlatka Artista i Krste Zlatkova.

Skopski filmski festival svečano je otvoren 15. aprila filmom „Pank nije mrtav“ Vladimira Blaževskog i uručenjem nagrade za životno delo poljskom reditelju Kšištofu Zanusiju, koji je bio počasni gost, a priređena mu je i retrospektiva.

Publika u krcatoj dvorani bioskopa „Milenium“ burno je pozdravila Blaževskog i brojnu ekipu filma, niskobudžetne makedonsko-srpske koprodukcije, snimljene u saradnji Pank produkcije iz Skoplja i „Vitagrafa“ iz Srbije.

Publici se na otvaranju 14. Skopskog filmskog festivala obratila i ministarka kulture Makedonije Elizabeta Kančeska-Milevska, a zvezda večeri bio je Zanusi, kome je uručena festivalska nagrada za životno delo u vidu kocke skopske kaldrme.

Zanusi je izjavio da je počastovan „teškom“ nagradom i radostan što se nalazi u Skoplju, posebno zato što mu za dolazak u Makedoniju nije trebala viza.

U Makedonskoj kinoteci prikazani su Zanusijevi filmovi „Persona non grata“ (2005), „Život je smrtna seksualno prebosiva bolest“ (2000), „Godina mirnog sunca“ (1984) i „Postojan faktor“ (1980).

Glavni program Skopskog festivala obuhvatio je, osim pobedničkog Jimouovog filma, i „Eksploziju“ Grega Arakija, dobitnika Queer palme u Kanu, „Otkucavanja srca“ Gzavijea Dolana, „Poslednji cirkus“ Aleksa de la Iglesije, „Bes“ Takešija Kitana i „18 obroka“ Horhea Koire.

Festival je predstavio i program autorskog filma, uz gala i specijalne projekcije, te ciklus filmova „Skoplje 90-te“ i program kratkih filmova.

Prošle godine publika je nagradila komediju „Soul Kitchen“ nemačkog reditelja i scenariste turskog porekla Fatiha Akina.

Izvor: B92/ SEEcult.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *