Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINULA ELIZABET TEJLOR


Holivudska legenda Elizabet Tejlor, jedna od najvećih filmskih zvezda 20. veka, umrla je rano jutros u Los Anđelesu u 79. godini.

Slavna glumica je imala dugu istoriju bolesti, a poslednje dane života provela u bolnici Sedars-Sinaj u Los Anđelesu, gde se lečila od kongestivnog srčanog zastoja. Godine 2009. zamenjen joj je srčani zalizak, a zbog hroničnih bolova više od pet godina provela je u invalidskim kolicima. Tri puta je operisala kuk i dobroćudni tumor na mozgu. Uspela je da se izbori i sa rakom kože i akutnom upalom pluća, alkoholom i zavisnosću od analgetika, ali ju je na kraju izdalo srce.

Elizabet Tejlor se smatra jednom od najvećih glumica svih vremena. Njena lepota, kombinovana s neverovatnom harizmom i glumačkim potencijalom, za mnoge su i danas neprevaziđeni. Ostaće posebno zapamćena po ulogama u klasicima kao što su „Kleopatra“, „Mačka na usijanom limenom krovu“ i „Ko se boji Virdžinije Vulf?“. Mnogi će je pamtiti i po čuvenom glamuru i dugogodišnjoj burnoj vezi sa Ričardom Bartonom, jednim od svojih sedam muževa.

Njen privatni život, uspeh na filmu i humnitarni rad u korist obolelih od side su je uvek držali u žiži medija, od njenog prvog pojavljivanja na velikom platnu kao 12-godišnje devojčice. Filmska karijera Elizabet Tejlor bila je na vrhuncu tokom 50-ih i 60-ih godina. Četiri puta za redom, od 1958. do 1961, bila je nominovana za Oskara. Svoju prvu zlatnu statuetu osvojila je u četvrtom pokušaju, 1961. godine, za ulogu u filmu „Baterfild 8“, a drugu šest godina kasnije za „Ko se boji Virdžinije Vulf“, jednom od 12 filmova koje je snimila sa Bartonom. Sa Bartonom se upoznala 1963. na snimanju raskošnog holivudskog spektakla „Kleopatra“. Njihova burna veza, tokom koje su se dva puta venčali i razveli, godinama je punila stupce svetske štampe. Liz se nakon drugog razvoda od Bartona, čiju ljubav po sopstvenom priznanju nikada nije prežalila, udavala još dva puta.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *