Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DORUČKUJETE LI KOD TIFANIJA?

Iz predstave „Doručak kod Tifanija“

U ovim ne baš nasmejanim vremenima potrebno nam je da se bavimo pitanjima srca, da ispričamo nežne i, ujedno, ženske priče, kaže rediteljka Ana Radivojević-Zdravković

Holi je nežna i topla, a vrcava i mangup. Ona je predivna, kao što je za nju predivan i Tifani. To je mesto gde ne može da ti se desi ništa ružno. Tamo je tiho, uzvišeno, gde su svi nasmejani i ljubazni. Holi bi želela da živi baš na takvom mestu…

Ovako glumica Dubravka Mijatović opisuje svoju novu scensku junakinju Holi Golajtli koju će tumačiti u predstavi „Doručak kod Tifanija“ prema romanu Trumana Kapota, u režiji Ane Radivojević-Zdravković, na sceni zemunskog „Madlenijanuma“. Dramatizaciju je uradila Milena Bogavac, scenografiju Kosta Bunuševac, kostime Dragana Ognjenović, a muziku Aleksandra Kovač. Premijera je zakazana za subotu, 26. marta u 19.30 časova na velikoj sceni pomenute teatarske kuće.

Marinko Madžgalj tumači Freda, a u brojnoj glumačkoj ekipi su: Mina Lazarević, Mihailo Lađevac, Milica Janketić, Nenad Ćirić, Branislav Zeremski, Srboljub Milin, Ana Simić, Marko Nikolić, Violeta Mitrović, Zinaida Dedakin i Milutin Kandić.

Roman „Doručak kod Tifanija“, objavljen 1958. godine, bio je veoma kontroverzan za svoje vreme, pre svega zbog pomenutog lika Holi Galajtli, koja se tada nije mogla uklopiti ni u jedan standardizovani model ženstvenosti, niti u norme socijalno prihvatljivog ponašanja.

Istoimeni film iz 1961. godine, za koji kažu da će trajati koliko i Rim, osigurao je glumici Odri Hepbern ulogu zvezde i ikone modnog stila, a pesma „Mesečeva reka“, koju će u novoj predstavi kuće „Madlenijanum“ pevati Mina Lazarević, postala je odrednica tog vremena.

Zašto je ovog proleća poželela da radi ovu melodramsku priču, skrojenu po meri svake savremene žene, pitali smo Anu Radivojević-Zdravković.

– Zato što je to naslov koji mi stavlja osmeh na lice. Proveravala sam i kod svojih prijateljica, prijatelja. Efekat je isti. U ovim ne baš nasmejanim vremenima potrebno nam je tako nešto: da se bavimo pitanjima srca, da ispričamo nežne i, ujedno, ženske priče.

Holi Golajtli, sa kojom su se proteklih 50 godina mnoge devojke identifikovale je savremena žena koja u sebi nosi bogatstvo. Deo tog bogatstva svaka današnja žena može da prepozna u sebi. Mnogo toga možemo da naučimo iz njenog životnog iskustva koje nije romantično, jer je u pitanju devojčica, siroče koje je rano ostalo bez roditelja. Naša junakinja biva usvojena od izvesne porodice koja, opet, nije valjano brinula o njoj. Sa bratom počinje da luta, ulazi u sitan kriminal, u neka amoralna ponašanja kada su u pitanju muškarci – objašnjava rediteljka i dodaje:

– Holi Golajtli neprestano traga za mirom, spokojem. Zašto „Doručak kod Tifanija“? Jer se Holi kada dođe kod Tifanija oseća sigurno. Tu ne može ništa loše da joj se desi. Reč je zapravo o neprestanoj potrazi za mestom, domom gde čoveku ne može ništa loše da se desi. Svaki čovek traži sopstveni mir, sigurnost, toplinu koju je jako teško pronaći. Predstava „Doručak kod Tifanija“ nosi poruku da suština življenja nije borba za bogatstvom, luksuzom već je mnogo važnije pronaći svoj mir, a mi ga možemo naći u okruženju ljudi prema kojima osećamo ljubav. Jer ljubav nam donosi mir i sigurnost, slobodu, ostvarenje sopstvene ličnosti.

Izvor: Politika B. G. Trebješanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *