Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VERDENSKA VITKA

Na francusko-nemački front 1915. godine stigao je Amareo Zamaj, crnac iz afričkih kolonija. Prihvatajući smrt kao neizbežan i jedini ishod rata, Zamaj je svojim borbenošću i fatalizmom izazivao divljenje saboraca, postavši tako legendom svih ratišta.

Leta 1940. godine, dok se na radiju čuje Petenov „Poziv Francuzima“ na kapitulaciju pred Hitlerovim snagama, Blez Boforlan, nekadašnji urednik frontovskih novina i Zamajev prijatelj, pripoveda američkom novinaru Marvinu Selkepu događaje iz I svetskog rata. Posle prvog albuma nazvanog „Marna“, francuski scenarista Žan-David Morvana i hrvatski majstor Igor Kordej, nastavili su serijal „Srce bitki“ epizodom „Verden“ (Delkur).

Početak novog svetskog rata Boforlanovom pripovedanju daje dublji značaj, jer su se ljudi našli pred novim i još bezumnijim planetarnim masakrom. Prvi album, urađen kao uvod, bio je prepun digresija, te se pravi početak zapleta našao tek na kraju epizode. Rovovski rat verdenske bitke učinio je da drugi nastavak bude mračniji i bržeg ritma. Žan-David Morvan uspešno je prikazao ratne užase, kritikujući opštu ljudsku glupost, a posebno izvrgavajući ruglu političare i generale. Glavni lik serijala, Amareo Zamaj, prikazan je skoro kao natčovek, međutim, ranjavanja i saosećanje sa borcima od njega učinili su vrlo humanu ličnost. Istovremeno, njegove avanture, ispričane u osvit francuske kapitulacije i novog svetskog rata, deluju nestvarno i skoro kao prizivanje Zamajevog duha da uđe u obeshrabrene trupe.

U scenarističkom pogledu, album je uspešniji nego prethodni, posebno zato što je Morvan dobro iskazao istovremeno gađenje i fascinaciju ratom. Međutim, trudeći se da očuva distancu sa događajima, on je čitavoj pripovesti dao malo udžbenički ton. Srećom za Morvana, njegova akademska strana u pristupu istoriji uspešno je ublažena Kordejevim grafizmom. Izuzetno efikasan u fragmentisanim akcionim sekvencama, Igor uspešno dočarava i ritmizira borbe u verdenskim rovovima. Sačuvavši u svom pristupu iskustvo iz američkog stripa, Igor dodaje daleke odjeke francusko-belgijske čiste linije, i tako stvari sopstven stil, prepoznatljiv na prvi pogled. Kolorista Valter uspešno je dopunio Kordejevu grafičku atmosferu, dajući scenama pokolja zelenkastu boju, a scenama borbi plavičastu.

„Verden“, drugi deo serijala „Srce bitki“ našao se medju 95 albuma koje su odabrali stručnjaci francuskog Udruženja strip kritičara kao najkvalitetnije među 3543 novih izdanja tokom 2008. godine. Takođe, album je dobio i međunarodno priznanje na prvom strip salonu organizovanom u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije. Tokom ove godine očekuje se treći i poslednji nastavak ovog kvalitetnog serijala.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *