Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BOGATSTVO KULTURA U SLICI

Multietničko mesto u blizini Beograda, Kovačica, deseti put obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. Kovačica, koju su proslavili slikari naive, govori rečima, ali i slikama.

U Kovačici, selu nadomak Beograda koje su proslavili slikari naive, deseti put je obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika. Među platnima živih boja govorio se srpski, slovački, rumunski, mađarski.

U galeriji „Babka“ u centru Kovačice otvorena je izložba pet autora, među njima čuvenih Zuzane Veresku i Adama Mezina.

Galerista Pavel Babka objašnjava da sami slikari koji izlažu određuju temu izložbe. Napomominje da je prošlogodišnja tema „Život Roma – naših komšija“ bila jako ineteresantna.

Kada preti opasnost da od 7.000 jezika, koliko je danas u upotrebi, polovina izumre, ovakvi događaji su od nemerljivog značaja. I publika je na otvaranju pokazala da to oseća.

A vredni slikari naive iz Kovačice, još od kada ih je, polovinom 20. veka otkrio Oto Bihalji Merin, naučili su da svoj talenat iskoriste i zato celo selo slika.

Katarina Žurišova, koja već 40 godina oslikava tanjire, kaže da se od toga živi dosta teško, ali pošto ima dosta godina, ima i dosta vremena za čekanje i kako kaže „kad se proda, proda se“. Blizu je osamdesete, a ipak svakodnevno slika satima.

Jezik pravog umetnika, naivnog ili ne, uvek je obojen lokalnim zvukom, ali uvek nosi i snažnu internacionalnu poruku.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *