Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONAČNO PRAVI ULAZ U ROMULIJANU

Istočna kapija Romulijane (Foto S. Todorović)

Zaječar – Posle 58 godina od početka istraživanja, na rimskoj carskoj palati Romulijani juče je svečano otvorena rekonstruisana glavna, istočna kapija ove velike reprezentativne građevine. Direktor zaječarskog Narodnog muzeja Bora Dimitrijević podsetio je prisutne da je u rekonstrukciju i obnovu ove kapije, počev od 2009. godine, uloženo 14 miliona dinara. Vlada nemačke uložila je donacijom 9,6 miliona, Ministarstvo kulture Srbije 3,8 miliona dinara, a ostatak novca obezbedili su zaječarski muzej i zaječarska gradska uprava. Svečanosti su prisustvovali ministar kulture Srbije Predrag Marković, ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas i zaječarski gradonačelnik Boško Ničić.

Od početka istraživanja, 1953. godine, u Romulijanu se ulazilo, pristupnijim putem, sa njene sporedne, zapadne kapije. Rekonstrukciji istočne prethodila su detaljna istraživanja njenog okruženja u kojima. Od pre osam godina, pored naših arheologa i konzervatora učestvuju i stručnjaci Nemačkog arheološkog instituta iz Frankfurta.

Ambasador Nemačke uručio je predstavnicima zaječarskog muzeja knjigu u kojoj je predstavljeno 12 arheoloških istraživačkih projekata u kojima, uz pomoć nemačke vlade, učestvuju nemački stručnjaci, među kojima je i naša Romulijana. Knjigu je izdalo nemačko ministarstvo inostranih poslova.

Ministar kulture Predrag Marković zahvalio je nemačkim donatorima što, kako je rekao, pomažu da oživi srpska nematerijalna kultura. To će, ocenio je, doprineti razvoju kulturnog turizma u Srbiji.

Izvor;: Politika :S. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *