Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVA „JEDAN PIKASO“ O POLITICI UMETNIKA

Selma Alispahić i Meto Jovanovski

Ljiljana Todorović režira u Ratnom teatru Sarajevo

SARAJEVO – U sredu uveče na sceni Sarajevskog ratnog teatra je premijera komada „Jedan Pikaso“ savremenog američkog pisca Džefrija Hačera u režiji Ljiljane Todorović.

Uz poznatu rediteljku iz Beograda umetničku ekipu čine Meto Jovanovski, proslavljeni glumac iz Skoplja i Selma Alispahić iz Sarajeva.

Radnja komada smeštena je na početak Drugog svetskog rata, odvija se u Parizu i bazira na istorijskim činjenicama. Naime, čuvenog Pabla Pikasa, između ostalog, nacisti privode jer je njegova umetnost ocenjena kao degenerisana. Po rečima rediteljke Ljiljane Todorović komad vivisekcira pitanje kako veliki umetnik biva i ostaje veliki um, a ne bavi se politikom.

„Predstava takođe otvara pitanje odnosa umetnosti i politike, totalitarne vlasti u najširem značenju jer i diktat profita može biti totalitaran, potrebu za nepripadanjem bilo kakvoj ideologiji, upotrebu umetnika…“, veli rediteljka.

Proslavljeni glumac Meto Jovanovski napominje da je sam Pikaso, kada su ga pitali za čuvenu „Gerniku“ rekao da ne slika sliku da bi napadala nemce niti bira zemlje i ideologije.

„Kazao je kako su mu dolazili i ovi i oni da slika za njih, ali on nije hteo da svoj potpis stavalja na lošu umetnost. Danas su sva ta pitanja koja predstava otvara tako aktuelna; pogledajte taj kič koji dominira našim prostorima, pa i životima. A iza toga ostaje očaj i praznina, a kad je duša prazna muka je na pomolu“.

Izvor: Blic Online T. Nj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *