Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MADNESS STIŽE NA EGZIT

Madness, jedan od najpopularnijih ska bendova koji su žarili i palili 70-ih i 80-ih godina, nastupit će na ovogodišnjem EXIT festivalu 12. srpnja.

Koliko puta ste plesali uz „Baggy Trousers“, „House of Fun“, „Our House“, „It Must Be Love“ i mnoge druge druge svjetski poznate hitove ove sedmorke iz Camdena? Teško je izbrojati, zar ne? Ali, rijetko kada kao na tulumu tako velikom kakav nam spremaju za Exit.

Suggs, Mike Barson, Lee Thompson, Chris Foreman, Mark Bedford, Daniel Woodgate i Carl Smyth čine trenutnu postavu ovog benda, iako su kroz bend prošli mnogi članovi tijekom više desetljeća njihovog postojanja.

Kao i svi veliki bendovi, Madness je počeo skromno, kao lokalni londonski bend, s lokalnim imenom koje su tada imali – The North London Invaders ili samo Invaders, kako su ih zvali. Godina 1976. smatra se njihovim početkom, početkom svojevrsnog ludila koje će igrati u oživljavanju ska scene tog vremena. Svirali su na rođendanskoj zabavi kod prijatelja u dvorištu, gde ih je Suggs prvi put čuo, poželio raditi s njima i uskoro im se pridružio.

Od tog trenutka, njegov glas, klavijature i saksofon, i specifični plesni pokreti postat će ono po čemu ih prepoznaju i vole, kako fanovi tako i kritičari širom svijeta, ali prije svega u Europi. Poslije kratkog života kao Morris and the Minors, odlučuju se za ime Madness, koje ih nadalje slavi i definira. Bili su spremni za pokret.

Godine 1979. izdaju prvi album „One Step Beyond“, s imenom više nego preciznim za ono gdje će odvesti ska muziku. Album dolazi na drugo mjesto britanske top liste albuma. Od te godine, bend užurbano radi izdajući jedan za drugim albume: 1980. – Absolutely; 1981.- 7; 1982. – The Rise & Fall; 1984. – Keep Moving; 1985. – Mad Not Mad. Oni u sebi sadrže sve hitove koje znamo i volimo, koji nas vode u bezbrižno doba djetinjstva (kao „Our House“), upoznaju nas sa životima u malim gradovima, sličnim onom koji vode protagonisti kultne serije „EastEnders“, ali također obrađuju i neke ozbiljnije političke i socijalne teme (kao u pjesmama „Tomorrow’s (Just Another Day)“ i „Embarrassment“. Promjenili su i omekšali granice i definicije ska glazbe, tako što su kombinirali elemente popa i postali poznati uglavnom po svojim veselim zvukovima mladića iz malog grada.

Bend će imati brojne uspone i padove, odlaske i dolaske, neugodne i ugodne situacije, uglavnom između 1985. i 1999. Tada se ponovo okupljaju, da bi napravili još tri albuma, od kojih će posljednji biti objavljen u svibnju ove godine.

Iako su imali turbulentnu karijeru zvijezda, visoke pozicije na top listama, turneje, koncerte, prepoznatljive i slavne spotove, Madness mogu biti ponosni na to što su u osnovi ostali vjerni svojim počecima: oni su sedam mladića iz Camdena, s jednom željom, da naprave super ludu zabavu i sve nas pozovu na nju. Ska muzika, koju su ipak uspjeli malo ukrotiti, glazbeno je sredstvo izražavanja njihove pozitivne energije.

Na njihovom koncertu, osjećat ćemo se kao da su naši talentirani prijatelji iz Engleske donijeli svoje instrumente, došli plesati s nama i otkriti nam kako proizvode svoj prepoznatljiv zvuk.

Neka vaša rasplesana tijela budu dio još jedne nezaboravne zabave na glavnoj pozornici Exit festivala u nedjelju 12. srpnja.

Izvor: Jutarnji hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *