Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČAS JAPANSKOG MAJSTORA MUZIKE

Violončelista: Mineo Jahaši

Srećan sam što studenti Muzičke akademije u Beogradu uspevaju da svoj talenat pretvaraju u kvalitetno muziciranje. Pokazuju ozbiljan nivo shvatanja i interpretacije muzičkog dela, rekao je japanski violončelista Mineo Jahaši posle održanog master klasa u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus.

Mineo Jahaši započeo j svoju solo karijeru pobedom na takmičenju muzičke omladine davne 1975. godine. Prošle srede u Kolarčevoj zadužbini opet je svirao pred beogradskom publikom sa umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Na programu su bila dela Hajdna, Laloa i Čajkovskog

– U Beogradu sam dobio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju violončelista. Imao sam 29 godina, a mogli su da se prijave muzičari do 30. Do tada sam svirao u jednom orkestru u Švajcarskoj i posle trijumfa moj otac je odlučio da finansijski podrži moju solo karijeru. To mi je, dakle, bio „poslednji voz“ – kaže Mineo Hajaši.

Japanski violončelista zastupa Suzuki metodu po kojoj deca lakše savladaju sviranje ako počnu u što ranijoj dobi (treća, četvrta godina). Tako im se, pomoću svakodnevnog slušanja kod kuće, uz mnogo ponavljanja, navika usađuje odmalena i sviranje postaje nešto uobičajeno kao pranje zuba. Mališani tako nauče da sviraju bez čitanja nota, kao što maternjim jezikom ovladaju pre nego što nauče slova.

Izvor: Blic Online A. Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *