Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVETISLAV BASARA OTVARA SAJAM KNJIGA

Sve spremno za početak najveće književne manifestacije na Balkanu

Beograd – Književnik Svetislav Basara otvoriće 56. Beogradski međunarodni sajam knjiga u nedelju 23. oktobra, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Media centru. Pored kolumniste Danasa, prve posetioce će, u ime počasnog gosta Sajma – portugalskog jezika, pozdraviti pisac iz Mozambika Mija Koto, jedan od najeminentnijih afričkih pisaca na portugalskom jeziku.

Kako je objasnio predsednik Upravnog odbora Željko Ožegović, razlog za ovakvu odluku je činjenica da je Basara dobitnik više priznanja za književnost, među kojima je i NIN-ova nagrada 2006. godine.

On je rekao da je ova manifestacija, koja ima 30 izlagača više nego prošle godine, u potpunosti spremna za svoj početak.

– Na Sajmu će biti 455 izlagača, dok je ukupan broj prisutnih izdavačkih kuća koje učestvuju na Sajmu knjiga preko izdavačkih Udruženja i kulturnih centara stranih država 813 – istakao je Ožegović i podsetio da će ove godine Sajam produžiti svoje radno vreme za jedan dan i jedan sat svakog dana.

Urednica programa Vladislava Gordić Petković rekla je da će na Sajmu biti organizovani tradicionalni forumi i radionice, kao i tri nove konferencije koje će biti posvećene delu Ive Andrića, postkolonijalnoj književnosti portugalskog govornog područja i digitalnoj tehnologiji.

Ljubiteljima knjige biće predstavljena književnost osam luzofonih zemalja, budući da je ovogodišnji počasni gost portugalski jezik, kao i više od 40 novih izdanja i oko 20 pisaca sa ovog govornog područja. Ambasade Angole, Brazila i Portugala pripremaju raznoliki književni i kulturni program u ime ostalih luzofonih država.

Ambasador Angole u Srbiji Toko Diankega Sera objasnio je da je portugalski, iako je bio jezik kolonizatora, jezik koji je ujedinio različite narode Angole. Prema njegovim rečima, književnost Angole je najvećim delo napisana upravo na ovom jeziku, a čitaocima u Srbiji će tokom trajanja Sajma biti predstavljena između ostalog i dela najpoznatijeg angolskog pisca Pepetela.

Ambasador Brazila u Srbiji Alešandre Ador Neto istakao je da će na Beogradskom sajmu knjiga publika moći da se upozna sa delima brazilskih autora različitih generacija.

– Očekuju ih prevodi 13 knjiga brazilskih pisaca, od kojih su neke prevedene na inicijativu izdavača, dok su druge bile po izboru Ambasade Brazila – kazao je Ador Neto, koji je istakao kao poseban događaj dolazak brazilske spisateljice Ana Marije Mašado.

Na Sajmu će biti dodeljene i nagrade izdavaču godine, izdavačkom poduhvatu za 2011. i dečjoj knjizi. Sajam knjiga biće otvoren od 10 do 21 sat, od 23. do 30. oktobra, a cena ulaznica je 250 dinara za pojedinačnu posetu, dok je 150 za grupne posete.

Andre Kunja iz Centra za portugalski jezik „Kamoiss“ pri Filološkom fakultetu rekao je da je će za Sajam knjiga biti objavljen gotovo isti broj dela pisaca sa portugalskog govornog područja koliko je u Srbiji prevedeno za poslednjih 10 godina.

– Sada se čini da ćemo tokom Sajma imati previše naslova, kojima nećemo moći odmah istovremeno da se posvetimo. Nadam se da će se posetioci vremenom, nakon Sajma, sa njima upoznavati – zaključio je Kunja.

„Učila“ i „Zvonce“ u isto vreme

U istom terminu, od 23. do 30. oktobra, na Beogradskom sajmu održavaju se još dve manifestacije, komplementarne Sajmu knjiga – 42. Međunarodni sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu „Učila“ i 4. Sajam obrazovanja „Zvonce“. Programi ova dva sajma biće predstavljeni u hali 2 na nivou C.

Izvor: Danas M. Krtinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *