Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MIKI MANOJLOVIĆ NAGRAĐEN NA NJUJORŠKOM FESTIVALU

NJUJORK – Beogradski glumac Miki Manojlović osvojio je nagradu za najbolju glumu na upravo završenom filmskom festivalu u Njujorku

Kako javlja RTS, za najbolju glumu u hrvatskom filmu „Neka ostane među nama“, srpski glumac Miki Manojlović osvojio je nagradu na filmskom festivalu GSIFF (Gotham Screen International Film Festival) u Njujorku.

Manojlović je izjavio da je zadovoljan priznanjem, ali i da je to prilika da se ukaže na stanje u našoj kinematografiji.

„Dobro je da je neko iz Evrope dobio u Americi nagradu, radujem se i drago mi je zbog toga“, rekao je Manojlović agenciji Tanjug, zapitavši kakve sve uspehe treba da postignemo u inostranstvu da bi se doneo zakon o kinematografiji u našoj zemlji.

Manojlović, koji je i predsednik Filmskog centra Srbije, smatra da je film kao umetničko delo strateški jako važna oblast i da zbog toga mora imati zakonsku regulativu.

Prema njegovim rečima, iz budžeta se na godišnjem nivou izdvaja svega 2,4 miliona evra za sve festivale i sve filmove, od najkraćeg do najdužeg, a taj „iznos je smešan“.

„Dakle, lepo je osvojiti, dobiti nagradu u inostranstvu, ali bi bilo još lepše da se kod nas politika ne meša u kinematografiju“, istakao je Manojlović.

Inače, ostvarenje Rajka Grlića „Neka ostane među nama“ je na četvrtom filmskom festivalu GSIFF u Njujorku proglašeno najboljim filmom festivala.

U konkurenciji je bilo 10 filmova, među kojima i najnovije delo Žan-Lika Godara „Film socialism“ i švajcarsko-makedonska koprodukcija „Rat je završen“.

Izvor:Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *