Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CISTERNA IZ ANTIKE KOD BUJANOVCA

Rezervoar za vodu iz četvrtog veka pre nove ere, koji je otkriven na arheološkom lokalitetu Kale u selu Krševica, biće u potpunosti otkopan za 15 do 20 dana, rekao arheolog Petar Popović.

Arheolog Petar Popović izjavio je da će rezervoar za vodu velikih dimenzija, iz četvrtog veka pre naše ere, koji je otkriven na arheološkom lokalitetu Kale u selu Krševica, kod Bujanovca, biti u potpunosti otkopan za 15 do 20 dana.

Popović je rekao Tanjugu da je reč o izuzetnom objektu, dužine 10, i širine šest metara, a da su do sada uspeli da otkopaju četiri metra.

„Građevina je potpuno očuvana, ima bačvasti svod, koji se vrlo retko nalazi očuvan. To je velika sreća jer je Krševička reka godinama zasipala vodom sve te građevine“, naveo je Popović.

Petar Popović je napomenuo da je to veliki kompleks, jer je reč je o građevini sa bedemima, sa više zidova, peći, puno objekata različitih vrsta, od čega je dosad „otvoreno“ oko šest kvadratnih metara.

Popović je, međutim, dodao da je najveći deo lokaliteta onaj na kome se nalazi cisterna, koju su pre nekoliko dana počeli da izvlače.

„Sve to se nalazi na dubini od oko tri-četiri metra. To je, zaista, veliki posao, a pretpostavljam da ćemo do početka idućeg meseca, možda čak i krajem ovog, imati pred sobom kompletnu građevinu. Radimo na otkopavanju druge polovine građevine koja je za sada neistražena“, rekao je Popović.

Tada će se u potpunosti znati kako je građevina izgledala i, ako dođu do njenog dna, moći će tačno da odrede u kom vremenu je nastala, objasnio je Popović.

Javnim radovima do naučnih otkrića

„Mi znamo da građevina datira iz četvrtog veka pre nove ere, ali je vrlo osetljivo pitanje da li je to prva, druga polovina, ili kraj četvrtog veka pre nove ere“, precizirao je Popović.

Napomenuo je da je su to sada, na neki način, zaštitna iskopavanja, da je novac za izvođenje radova dobijen od Ministarstva kulture, a da sarađuju i sa Ministarstvom ekonomije.

„To su javni radovi, radnici treba da rade šest meseci na rešavanju pitanja ovog lokaliteta, ali u širem smislu i rešavanja cele okoline gde se nalazi selo“, kazao je Popović. Dodao je da su trenutno suočeni sa lošim vremenskim uslovima zbog kiše koja pada, pa se radovi sporo odvijaju.

On je izrazio očekivanje da će uskoro dobiti veliku pumpu koja bi ubrzala radove na vađenju vode i mulja. Ta pumpa, međutim, napomenuo je Popović, na carini stoji već mesec dana.

Kada sve bude očišćeno i spremno za predstavljanje celog lokaliteta, biće formirana posebna komisija Ministarstva kulture koja će odlučiti da li će lokalitet biti zatrpan, odnosno konzerviran, ili će se ići na drugo rešenje, objasnio je rukovodilac istraživanja.

Popović je podsetio da su na lokalitetu u selu Krševica radovi počeli 1966. godine. Prvo je pronađena keramika, na osnovu koje je procenjeno da to može da bude značajan lokalitet, ali tek od 2001. godine počela su sistematska istraživanja koja traju kontinuirano do sada, dodao je on.

Pronađeni su vrlo značajni predmeti i građevine iz četvrog veka i prve decenije trećeg veka pre nove ere. Reč je o naselju građenom na grčkim principima, sa akropolom i sa javnim građevinama.

„Na padini se nalazi veliko naselje, a u podnožju reke su veliki bedemi koje istražujemo poslednjih nekoliko godina. Celo to naselje sada zahvata nešto više od pet hektara i rezultati istraživanja su zaista fantastični“, zaključio je Popović.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *