Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠIMPRAGA, MLAKIĆ I KOVAČ U UŽEM IZBORU ZA MEŠU

Čak trojica domaćih autora od ukupno pet u finalu prestižne nagrade za najbolji roman na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U sklopu 8. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, koji se od 4. do 7. rujna održavaju u Tuzli, tradicionalno će biti dodijeljena najznačajnija književna nagrada u regiji, koja nosi ime slavnog Tuzlanina Meše Selimovića.

Na presici održanoj u petak predsjednik žirija Mile Stojić obznanio je naslove 5 romana koji su ušli u igru za ovogodišnjeg Mešu. U finalu su se našla čak tri hrvatska – Grad u zrcalu Mirka Kovača, Tragom zmijske košuljice Josipa Mlakića i Anastasia Dalibora Šimprage, te Ludvig Davida Albaharija i Ruski prozor Dragana Velikića.

Stojić, dobitnik Goranovog vijenca 2007. godine, izjavio je da je žiri imao „težak, ali ugodan posao“ te da smatra kako bi svi nominirani romani trebali dobiti prvu nagradu. Dodao je da na izbor pobjedničkog romana neće utjecati činjenica da su Mlakićev i Kovačev roman doživjeli dvostruku nominaciju – Mlakića su nominirali Hrvati i Srbi, dok je Kovač uz hrvatsku nominaciju pobrao i crnogorsku.

O pobjedniku će odlučivati žiri u sastavu Robert Hodel, Andrew Wachtel, Davor Beganović, Semezdin Mehmedinović i Mile Stojić, a ovogodišnja će nagrada, koja se sastoji od 7.000 KM (2.000 više no zadnjih godina) te statue Mastionica i pero akademskog kipara Pere Jelisića, autoru najboljeg romana iz regije u 2007. biti dodijeljena 6. rujna, na ceremoniji na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli.

Dosadašnji dobitnici Meše:

2002. – Marinko Koščec, Netko drugi (Hrvatska)
2003. – Irfan Horozović, Shakespeare u Dar es Salaamu (BiH)
2004. – Ivica Đikić, Cirkus Columbia (Hrvatska)
2005. – Ognjen Spahić, Hansenova djeca (Crna Gora)
2006. – Sanja Domazet, Ko plače (Srbija)
2007. – Miljenko Jergović, Ruta Tannenbaum (Hrvatska)

Izvor: Booksa m.m. 20.08.2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *