Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MOKRANJČEVI DANI OD 10. DO 16. SEPTEMBRA

BEOGRAD – Tradicionalni, 45. festival „Mokranjčevi dani“ biće održan od 10. do 16. septembra u Negotinu, u rodnom gradu velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, a program je osmišljen sa ciljem otvaranja manifestacije za različite muzičke žanrove i ka međunarodnoj saradnji, rečeno je u Ministarstvu kulture.

Veliku finansijsku podršku festivalu pružiće Ministarstvo kulture.

Selektorka programa festivala Branka Radović je objasnila da organizatori „Mokranjčevih dana“ godinama pokušavaju da od Negotina učine „mesto hodočašća svih kulturnih poslenika i publike, kako bi on postao srpski Salcburg“ i u tom pravcu, istakla je ona, potrebno je da se učini pomak ka drugim muzičkim žanrovima.

Zbog toga na ovogodišnjoj manifestaciji, pored tradicionalnog „Natpevavanja horova“, u kome će učešće uzeti pet horova iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedan dan je određen za koncert „Dame pevaju džez“, a predviđeno je i gostovanje Ateljea 212 sa mjuziklom „Kosa“ u režiji Kokana Mladenovića.

Na festuvalu, koji već 45 godina čuva ime i delo jednog od najvećih srpskih kompozitora, nastupiće i Hor RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem, hor „Kolegium musikum“ (Collegium musicum) pod dirigentskom upravom Darinke Matić Marović, a celovečernjim koncertom predstaviće se prošlogodišnji pobednik „Natpevavanja“, slovenački hor „Ipevska“.

„Ipevska“ će između ostalog izvesti i narudžbinu festivala, kompoziciju „Svetli grobovi“, koju je po stihovima Jovana Jovanovića Zmaja napisao akademik Dejan Despić.

„Mokranjčeve dane“, kako je najavljeno otvoriće ministar Bradić, a besedu će tom prilikom održati naš proslavljeni virtuoz na fruli Bora Dugić (na fotografiji).

Gost Negotina biće i jedan od najznačajnijih svetskih horova, hor Državne akademske kapele iz Sankt Peterburga – „Glinka“, koji će nastupiti 14. oktobra i tada zvanično zatvoriti festival, čiji se program završeva mesec dana ranije.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *