Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVA U ČAST DANILA KIŠA

Kulturni centar REX

PHOTO: STOCK

Predstava „Sedam buđenja Eduarda Sama“, koja odaje počast delu i životu Danila Kiša, biće izvedena 22. februara na dan rođenja tog književnika u Kulturnom centru REX u Beogradu

U saopštenju REX-a se navodi da predstava Sedam događaja Eduarda Sama autora Borisa Kadina i Andreja Mirčeva, predstavlja varijaciju projekta San Danila Kiša, koji je bio realizovan kao izložba fotografija.

„Unutar izvođačke matrice fotografsko-videografskog i performativnog koda, ovaj segment projekta nastaje na tragu medijske forenzike, odnosno razvija se kroz vizuru multimedijskog isčitavanja Danila Kiša“, piše u saopštenju.

Danilo Kiš rođen je 22. februara 1935. godine u Subotici. U Novom Sadu je živeo do 1942. godine, a nakon toga se sa ocem i majkom seli u Mađarsku gde je nastavio školovanje. Njegovog oca, Jevrejina,1944. godine Nemci su odveli u logor Aušvic, a Danilo Kiš je s majkom, posredstvom Crvenog krsta 1947. godine prebačen na Cetinje gde je završio gimnaziju.

Danilo Kiš je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na odseku za opštu književnost, a napisao je veliki broj knjiga, među kojima su Psalam 44, Rani jadi, Peščanik, Čas anatomije,
Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih, Gorki talog iskustva, Lauta i ožiljci, Skladište i druge.

Umro je u Parizu 15. oktobra 1989. godine, a sahranjen je u Beogradu na Novom groblju.
Ove godine će biti obeleženo 20 godina od smrti književnika Danila Kiša.

Izvor: e – Novine/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *