Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STANOVNICI POMPEJE UMRLI SPALJENI NA 300 STEPENI CELZIJUSA

NAPULJ – U vreme erupcije Vezuva, stanovnici Pompeje nisu umrli ugušeni vulkanskim pepelom već su bili trenutno spaljeni na temperaturi od oko 300 stepeni Celzijusa, tvrde italijanski naučnici.

Istraživanje koje su sproveli vulkanolozi Đuzepe Mastrolorenco i Lučija Papalardo sa Opservatorije Vezuv, u saradnji za biolozima Pjerpaolom Petroneom i Fabiom Guarinom sa univerziteta Federiko II u Napulju, od relevantnog je značaja ne samo u istorijskom i spekulativnom već i u čisto praktičnom pogledu.

Budući da je mogućnost nove erupcije Vezuva u narednih nekoliko godina sve izvesnija, studija Mastrolorenca i njegovih kolega mogla bi biti od velike koristi za izradu planova za evakuaciju stanovništva i suočavanja sa prirodnom katastrofom, pišu italijanski mediji.

U studiji vulkanologa detaljno su izneti svi anatomski aspekti koji potkrepljuju tezu o svojevrsnom „isparavanju“ žrtava Pompeje. Neverovatna toplota je dovela do ključanja moždanog tkiva koji se rasprsnuo, ostavljajucji na kostima žrtava tipične plavičaste tragove opekotina.

Mešavina vlage dobijene isparavanjem tkiva i vulkanskog pepela je stvorila zaštitni sloj koji je sačuvao kosti od raspadanja i cementirao položaj tela žrtava u trenutku smrti, objašnjavaju istraživači.

Ovo otkriće omogućuje razlikovanje žrtava koje su umrle u trenutku erupcije od onih koje su stradale nešto kasnije, od obrušavanja piroklastičnog oblaka, smese gasova, pepela i užarenog kamenja.

Iako ne mogu tačno da odrede kada će do nove erupcije doći, vulkanolozi upozoravaju da je to samo pitanje vremena i da se blagovremeno treba pripremiti za najgori scenario.

Skoro tri miliona ljudi živi u krugu od 20 kilometara od Vezuva i svi se oni nalaze u opasnosti, tvrde vulkanolozi.

U slučaju erupcije jačine kao pre 4.000 godina, neće biti puno vremena za evakuaciju.

To neće biti problem samo Italije već i čitave Evrope. Erupcija će proizvesti klimatske promene na celom kontinentu i milione izbeglica u potrazi za smeštajem.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *