Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MARIJA ELIZABET LOT ODUŠEVILA I MENJUHINA

Sviraće Čajkovskog i Sarasatea: Marija Elizabet Lot

Nemačka violinistkinja svira sa Filharmonijom

Završetak ciklusa „Hod po žici“ Beogradske filharmonije rezervisan je za nastup mlade nemačke violinistkinje Marije Elizabet Lot (23), još jedne u nizu vrhunskih muzičarki koje su karijeru počele još kao devojčice. Posle sjajne Sare Čeng, Marija Elizabet će na večerašnjem (20) koncertu u „Kolarcu“ s orkestrom Filharmonije pokazati zašto je trenutno jedna od najperspektivnijih i najtraženijih violinistkinja Evrope, za koju je Jehudi Menjuhin svojevremeno rekao da s 13 godina svira isto kao i on u to doba…

Na repertoaru su Peta simfonija Čajkovskog, Rapsodija na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova i Karmen fantazija Pabla Sarasatea, a Marija Elizabet za „Blic“ kaže da je ova dela izvodila i ranije, još dok je bila dete.

„Sarasatea sviram veoma dugo, sigurno desetak godina, a Čajkovskog možda dve godine. Oba dela su takva da izvođenjem možete svakom u publici da izmamite osmeh. Za mene kao violinistkinju to je dobra prilika da pokažem da li sam virtuoz, a na publici je da se ubaci u dobro raspoloženje“, kaže Marija Elizabet.
Mlada Nemica je sa osam godina bila najmlađi student na visokoj školi za muziku u Karlsrueu, a sa jedanaest je izabrana da svira na violini neprocenjive vrednosti koja je pripadala Mocartu kad je bio dete. Upravo na tom instrumentu godinu dana kasnije snimila je dela ovog kompozitora sa orkestrom „Mocarteum“ iz Salcburga za izdavačku kuću „EMI klasiks“.

Marija Elizabet kaže da večeras neće svirati na tom instrumentu jer je previše mali, ali da se još uvek seća sjajnog iskustva muziciranja na tako posebnoj violini.

„Bilo je to stvarno neverovatno iskustvo. Samo saznanje da je on svirao na toj violini i da je nakon toga niko nije svirao dvesta godina, da bi na kraju završila u mojim rukama, to je sjajno. Imala sam sreću da na njoj sviram godinu dana i drago mi je što smo napravili taj snimak za EMI. Malo je bilo teško na početku jer je niko nije svirao tako dugo. Bila je malo umorna pa sam morala da je probudim, ali celo iskustvo bilo je potpuno neverovatno“, kaže violinistkinja, jedna od najtraženijih u Evropi.

Kompliment koji joj je svojevremeno udelio veliki Menjuhin danas je za nju izuzetna čast, ali i dodatna obaveza.

„To je veliki, veliki kompliment! Veoma je lepo čuti tako nešto. Ali ja i dalje moram da radim svaki dan i da pokušam da budem malo bolja sutra. Tako je svima, pa i meni“, kaže Marija Elizabet. Dirigent na večerašnjom koncertu biće Ernest Hecl, a osim Marije Elizabet Lot nastupiće i korejski pijanista Čulhe Jun.
Sledeći koncert Beogradske filharmonije je u petak 27. maja iz ciklusa „Proleće“.

Novi život klasike

Marija Elizabet Lot kaže da klasična muzika danas doživljava novi procvat u Evropi i Aziji. „Možda samo imam sreće, ali moje iskustvo je takvo da su obično svi moji koncerti rasprodati.

Mislim da klasična muzika počinje novi život, naročito u Evropi. S druge strane, zanimljivo je da u Aziji postoji ogromno interesovanje za klasiku kod veoma mlade publike, stalno ih viđam na koncertima“, kaže Marija Elizabet koja osim klasike voli da sluša i ostale vrste muzike, ali dodaje da se zna šta je za nju na prvom mestu. „Naravno, slušam mnogo klasike, jer mi je to posao, ali uvek volim samo da uključim radio i da uopšte ne znam čiju pesmu puštaju, šta god da je trenutno in…“

Izvor: Blic Online Foto: N. Pleskonjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *